Para považuje zadržanie Gašpara a Bödöra za pomstu. Takto reagujú slovenskí politici

ta3
11.8.2023 11:14

Advokát Marek Para považuje zadržanie Tibora Gašpara a Norberta Bödöra za pomstu. Zásah Národnej kriminálnej agentúry nenechal bez reakcie ani slovenských politikov či politické strany.

Prekrytie kauzy Záleská - Tódová

Advokát Marek Para zdôraznil, že musí ísť o účelový dôvod zadržania. "Vyšetrujú nás tri roky. Nikoho sme neovplyvňovali, nikoho sme nekontaktovali, takže to je tak účelový dôvod zadržania, že musí slúžiť na prekrytie kauzy Záleská a Tódová. Zároveň musí slúžiť v prípade Bödöra ako určitá pomsta," dodal Para.

Nezávislosť polície je predpokladom zdravej spoločnosti

Premiér Ľudovít Ódor odmieta, že je zapojený do prípadu. "Nezávislosť polície, orgánov činných v trestnom konaní, je základným predpokladom zdravej spoločnosti. Nechajme ich robiť si svoju prácu a počkajme na ich komunikáciu o tom, čo sa deje a prečo sa tak deje. Zároveň je dôležité, aby polícia, v rámci toho, čo je možné povedať, jasne odkomunikovala okolnosti prípadu. Je to dôležité obzvlášť v situáciách, ktoré sú veľmi citlivé a spoločensky výbušné," myslí si Ódor.

"Tvrdiť, že premiér alebo vláda, sú akýmkoľvek spôsobom informovaní o živých prípadoch, akýmkoľvek spôsobom na veci aktívne participujú, či sú informovaní nad rámec verejných informácií, je lož."


Fico sa zadržaniu teší

"Robert Fico sa zo zadržania Tibora Gašpara v skutočnosti teší. Presne preto si poskladal kandidátku z ľudí s podozreniami na kriminálnu minulosť, aby mohol pred voľbami kričať o stíhaní opozície," uviedol Michal Šimečka. "Naopak, malo by nás tešiť, že polícia sa nedá zastrašiť a koná slobodne. To, že Robert Fico z krokov polície obviňuje prezidentku, premiéra, PS alebo kohokoľvek iného, je len odhalením jeho mentálneho sveta. To v jeho časoch politici ovládali políciu, a prikazovali jej, čo má a čo nemá robiť," dodal líder PS.

NAKA to dala na pána

Bývalý šéf rezortu obrany Jaroslav Naď  sa na sociálnej sieti vyjadril stručne. "NAKA to dala na pána, krycí názov akcie s Gašparom je Ezechiel 7," napísal Naď a pridal citát z Biblie: "Hľa, prichádza tvoj pád, obyvateľ krajiny; nadišiel čas, blízko je deň zdesenia, a nie výskania po vrcholoch!"

Gašpar klame, zastrašuje a vyhráža sa

To je Tibor Gašpar, ktorý už niekoľko mesiacov klame, zastrašuje a vyhráža sa policajtom. Sám asi veľmi dobre vie, čo to znamená, keď má polícia rozviazané ruky a do jej práce nezasahuje žiadny politik ani mafián." vyjadrilo sa hnutie OĽANO.

Mocenský vstup do predvolebnej kampane

"Zatýkanie opozície dva mesiace pred voľbami je dôkazom, prečo musel minister vnútra Šimko odísť. Je to zásadny mocenský vstup do predvolebnej kampane, ktorý vrhá zlé svetlo na úradnícku vládu, ktorá sa zodpovedá prezidentke Čaputovej. Napľňajú sa tak slová Igora Matoviča ktorý takéto zásahy voči opozicii dlhodobo avizova," uviedla v stanovisku strana Hlas-SD. 

Zároveň prezidentke a premiérovi adresovala výzvu: "HLAS - sociálna demokracia vyzýva prezidentku Čaputovú a premiéra Ódora vrátiť sa k civilnej kontrole ministerstva vnútra, pretože sú porušené základné princípy kontroly moci a polícia je zneužívaná na politické účely. HLAS - sociálna demokracia je presvedčený, že ani takéto porušenia férovosti demokratickej súťaže nezastavia zmenu, ktorá príde po septembrových voľbách. "

Martýrsky zápas za slobodu

K zatknutiu Tibora Gašpara a následnej reakcii lídra Smeru-SSD sa v stanovisku vyjadrila aj Veronika Remišová. "To, akým spôsobom reaguje Robert Fico na zadržanie bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara len ukazuje jeho vnímanie moci. Robert Fico s jeho autokratickým a antidemokratickým spôsobom politiky nedokáže pripustiť, že by polícia na Slovensku mohla pracovať slobodne, bez nátlaku a príkazov od najvyšších ústavných činiteľov. Panika, ktorú predvádza predseda Smeru je odrazom jeho hodnotového nastavenia a vykresľuje realitu, ktorá Slovensko čaká v prípade, ak mu voliči dajú moc do rúk."

Predsedníčka strany ZA ĽUDÍ tiež dodala, že "Robertovi Ficovi nevadí, že na svoju kandidátku umiestňuje ľudí obvinených zo závažnej trestnej činnosti, naopak, čierne nominácie svojho volebného zoznamu zvrátene povyšuje na martýrsky zápas za slobodu. Verejnosť sa nesmie nechať zmiasť týmto klamstvom a predstavitelia všetkých demokratických strán majú povinnosť tento „fejk“ naďalej verejne neúnavne demaskovať a upozorňovať na jeho dôsledky".

Bezprecedentný zásah do predvolebného boja

Zatknutie Tibora Gašpara je bezprecedentný zásah do predvolebného boja. Nikdy v histórii Slovenskej republiky sa nestalo, aby človek z vedúcich miest kandidátnej listiny bol demonštratívne zatknutý," uvádza stanovisko SNS. Je zrejmé, že týmto zásahom polície je narušený priebeh parlamentných volieb v Slovenskej republike," dodala Slovenská národná strana. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok