Kyjevom otriasli výbuchy. Ukrajina hlási zostrelenie ruských hypersonických striel

ta3 ČTK; TASR
11.8.2023 09:52

V Kyjeve sa v piatok dopoludnia ozvalo niekoľko explózií, oznámil na komunikačnej platforme Telegram jeho starosta Vitalij Kličko. Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany však zostrelili ruské hypersonické strely Kinžal. Oznámila to vojenská správa v ukrajinskom hlavnom meste. Informovala agentúra DPA.

Kyjevom otriasli výbuchy. Ukrajina hlási zostrelenie ruských hypersonických striel
TASR/AP

V piatok v Kyjeve zaznamenali viacero výbuchov. Išlo o zásahy protivzdušnej obrany proti týmto strelám, píše DPA. Úlomky z nich podľa úradov dopadli aj na územie detskej nemocnice a strechu súkromného domu v severnej časti Kyjeva. Obete nehlásili.

Je veľmi ťažké ich zachytiť

Systémy protivzdušnej obrany boli aktivované aj vo Vinnyckej a Chmeľnickej oblasti v západnej časti Ukrajiny. Varovanie pred leteckými útokmi vydali v piatok pre celé územie Ukrajiny po tom, ako spozorovali ruské stíhacie lietadlá MiG-31K. Tie sú schopné odpáliť strely Kinžal.

Hypersonické strely dokážu letieť päťkrát rýchlejšie ako zvuk a po komplexnej trajektórii, preto je veľmi ťažké ich zachytiť. Strela Kinžal môže dosiahnuť rýchlosť viac než 12 200 kilometrov za hodinu (10 machov) a zasiahnuť cieľ až vo vzdialenosti 2000 kilometrov, napísala stanica BBC. Môže niesť konvenčné i jadrové hlavice. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok