Vagnerovci sa vracajú do Ruska. Dohoda s Bieloruskom sa zrútila

ta3/Dominik Pálka
10.8.2023 17:10

Žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa vo veľkom počte vracajú z Bieloruska do Ruska, čo naznačuje, že dohoda o ukrývaní bojovníkov sa "zrútila", prezradili analytici. Informoval o tom portál The National. Prílev bojovníkov by mohol po vzbure z 24. júna predstavovať bezpečnostnú hrozbu pre Putina.

Vagnerovci sa vracajú do Ruska. Dohoda s Bieloruskom sa zrútila
TASR/AP

Hrozba pre Putina

Prílev ostrieľaných veteránov späť do Ruska by mohol predstavovať významnú bezpečnostnú hrozbu pre šéfa Kremľa, ktorého pozícia by sa zdala byť oslabená prípadným zlyhaním dohody, ktorú uzavrel s vodcom vagnerovcov Jevgenijom Prigožinom po vzbure, uvádza portál The National.

Ruskí zasvätenci tvrdili, že žoldnieri, ktorých počet sa v Bielorusku odhaduje na 5-tisíc, odišli v utorok spolu s až 600 mužmi autobusmi späť do západných ruských provincií, z ktorých niektoré sa nachádzajú v blízkosti Moskvy. Podľa zdrojov, ktoré uviedol rešpektovaný think tank Inštitút pre štúdium vojny, bude ďalší transfér nasledovať v nedeľu.

Dohodu o prevelení vagnerovcov pôvodne uzavreli Putin, bieloruský prezident Alexandr Lukašenko a Prigožin krátko po ozbrojenom povstaní. Zdroje zo skupiny však uviedli, že k odchodu došlo po tom, ako prezident Lukašenko zistil, že Rusko nebude financovať žoldnierov a účet bude musieť zaplatiť Bielorusko. 

ISW tiež píše, že zdroje z Vagnerovej skupiny povedali bojovníkom, aby "zostali v kontakte, pretože nové rozkazy môžu prísť kedykoľvek", a že väčšina síl sa "aktivuje" koncom tohto mesiaca.

Putin chce zničiť Prigožina

Prigožin sa koncom júla zúčastnil na rusko-africkom summite v Petrohrade, čo naznačuje, že zostáva šéfom vagnerovcov napriek Putinovým snahám oddeliť ho od skupiny. Nedávne informačné útoky Kremľa na vodcu žoldnierov naznačujú, že "Putin sa vrátil k svojmu pôvodnému cieľu zničiť Prigožina", uviedla ISW.

Podľa ďalšej teórie môže byť cieľom ich návratu do Ruska pomoc a opätovné začlenenie do vyčerpaných ruských ozbrojených síl. Väčšina bojovníkov však zostáva verná Prigožinovi.

Krach dohody "naznačuje, že Putin nedokázal rozhodne vyriešiť problémy, ktoré nastolili Prigožin a Vagnerova skupina" po povstaní z 24. júna. "Putin sa pravdepodobne stále obáva hrozby, ktorú Prigožin predstavuje pre jeho dlhodobé ciele," dodáva správa ISW.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok