Zdroj z Kremľa zaskočil svetových lídrov. Putin zvažuje, že pôjde na summit G20

ta3 TASR
10.8.2023 13:19

Ruský prezident Vladimir Putin uvažuje nad tým, že sa osobne zúčastní na summite najdôležitejších priemyselných a rozvojových krajín sveta G20 v septembri v Indii, uviedol zdroj z Kremľa. Bolo by to Putinovo prvé osobné stretnutie zo západnými lídrami od začiatku vojny na Ukrajine, pripomenul vo štvrtok portál britskej televízie Sky News.

Rusko a Severná Kórea sa izolujú od Západu. Je ich spojenectvo silnejšie?
TASR/AP

Ruský prezident nevylúčil, že sa objaví na stretnutí skupiny najväčších svetových ekonomík G20, povedal predstaviteľ pre americkú televíziu NBC News, partnerskú stanicu britskej Sky News. Summit sa bude konať v indickom hlavnom meste Naí Dillí 9. až 10. septembra, keďže India je v súčasnosti predsedajúcou krajinou v G20.

Putina čakajú prezidentské voľby

O deväť mesiacov Putina čakajú prezidentské voľby a chcel by znovu vystupovať na svetovej scéne. Summit by rád využil na zmenu a naklonil si na svoju stranu krajiny, ktoré nie sú spriaznené so Západom – ako napríklad Čína.

Putin sa prestal objavovať na medzinárodných podujatiach už počas pandémie koronavírusu v rokoch 2020 a 2021. V tom období sa zúčastňoval na summitoch G20 prostredníctvom videokonferencií. Odmietol prísť aj na summit skupiny G20 v roku 2022 na indonézskom ostrove Bali, kde svetoví lídri odsúdili jeho napadnutie Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok