Náhoda či irónia? Otec vyrába pre Rusov bojové drony, syn pracuje na odzbrojovaní

ta3 ČTK
10.8.2023 16:05

Ruský konštruktér Alexander Zacharov zodpovedá za vývoj bezpilotných lietadiel Lancet, ktoré vybuchujú pri dopade, a Moskva ich používa vo vojne vedenej proti Ukrajine. Jeho syn Lavrentij po štúdiu v Británii nastúpil na šesťmesačnú stáž na Inštitúte OSN pre výskum odzbrojenia (UNIDIR) v Ženeve, napísal vo štvrtok francúzsky denník Le Monde.

Náhoda či irónia? Otec vyrába pre Rusov bojové drony, syn pracuje na odzbrojovaní
Twitter.com/Iuliia Mendel

Žiadna protekcia

Lavrentij Zacharov nastúpil na pozíciu tento rok v máji. Jeho profil figuruje na stránkach inštitútu. UNIDIR sa prezentuje ako inštitúcia, ktorá sa usiluje o "stabilnejší a bezpečnejší svet, v ktorom budú ľudia chránení pred ozbrojenými hrozbami". Pozíciu stážistu je možné predĺžiť opäť o šesť mesiacov. Od roku 2021 prešiel mladý muž stážami v agentúrach OSN v New Yorku a v Ríme, dodáva Le Monde.

Zacharov "bol vybraný, rovnako ako všetci stážisti, v rámci konkurenčného a transparentného náborového procesu na základe kvalifikácie, zručností a skúseností potrebných pre túto pozíciu," povedal UNIDIR spravodajskému portálu Tribune de Genève.

Drony Lancet pochádzajú z dielne spoločnosti Zala Aero, na čele ktorej stojí Alexander Zacharov. Vo firme pracuje aj niekoľko ďalších členov rodiny, Lavrentij medzi nich ale nepatrí, píše Le Monde. Zala Aero je súčasťou koncernu Kalašnikov a vzťahujú sa naň protiruské sankcie za inváziu na Ukrajinu. Sankcie sa ale neaplikujú na rodinných príslušníkov. Lavrentij podľa zistení médií vlastní spolu so svojou matkou byt v londýnskej štvrti Westminster, za ktorý v roku 2018 zaplatili 1,5 milióna libier (približne 1 740 000 eur).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok