Zrovnajú ho so zemou a potom tam chcú bývať. Rusi hľadajú lacné byty v Mariupole

ta3/nf
8.8.2023 00:00

Ubehol už rok, čo bolo ukrajinské mesto Mariupol z veľkej časti zničené ruskými silami a dobyté. Teraz sa ho snažia transformovať a prezentovať ako výkladnú skriňu moskovskej vlády. Niektorí Rusi dokonca dúfajú, že si tam kúpia byty. Informuje BBC.

Zrovnajú ho so zemou a potom tam chcú bývať. Rusi hľadajú lacné byty v Mariupole
TASR/AP; Koláž: Nicolette Ftáčková

Rusko tvrdilo, že anektovalo Mariupol spolu so všetkými ostatnými okupovanými oblasťami po sérii referend, ktoré boli všeobecne odsúdené ako falošné. Asi 90 percent budov mesta bolo poškodených alebo zničených ruským ostreľovaním počas vyčerpávajúceho dvojmesačného obliehania. Podľa OSN zahynuli tisíce civilistov a z predvojnovej populácie 430 000 ľudí odišlo z mesta asi 350 000.

Chcú rusifikovať mesto

Zdá sa, že okupačné úrady majú teraz v úmysle mesto "rusifikovať", zmeniť dopravné značenie v ukrajinskom jazyku na ruské, zaviesť do škôl ruské učebné osnovy a prinútiť ostatných obyvateľov, aby získali ruské pasy.

BBC Verify použilo satelitné zábery na zmapovanie toho, ako Rusko pretvára štruktúru mesta. Zistili tiež, že zatiaľ čo v meste prebieha výstavba nových bytových domov, obklopuje ich stále rozsiahla deštrukcia – a zostávajúci pôvodní obyvatelia sa obávajú neistej budúcnosti.

"Našiel som nehnuteľnosť. Mariupol bude nádherné mesto," povedal pre BBC Vladimir z arktického ruského mesta Murmansk. Spolu s ďalšími, s ktorými BBC hovorilo, si neželali zverejnenie ich celých mien. Vladimir patrí medzi desiatky Rusov, ktorí v posledných mesiacoch hľadali nehnuteľnosť v okupovanom meste na populárnej ruskej sociálnej sieti VKontakte. Vladimir povedal, že už predal svoj byt vo svojom rodnom meste a čoskoro sa s celou rodinou presťahuje do svojho nového domu v Mariupole.

"Dôležité je aj to, že mesto leží vedľa mora," povedal pre BBC s tým, že sa rozhodol kúpiť nehnuteľnosť teraz, pretože ceny sú nízke. Vladimirove vyjadrenia odzrkadľujú to, čo za posledný rok počúvali milióny Rusov v médiách kontrolovaných Kremľom. V štátnej televízii sa neustále šíria pozitívne správy, ktoré zobrazujú rekonštrukciu Mariupolu ako postupuje "rekordným" tempom a život sa vracia do normálu. "Na mieste sutín sú teraz nové paneláky, škôlky, školy - všetko sa obnovuje najmodernejšími technológiami," informovala ruská štátna televízia Rossija 1.

Satelitné snímky analyzované BBC skutočne ukazujú, že v existujúcich štvrtiach po celom meste sa za posledný rok objavili viaceré výškové budovy, väčšinou v blízkosti predmestí. Na severozápadnom okraji mesta je tiež rozsiahla nová oblasť s novostavbami výškových bytov, nazývaná Nevsky.

Satelitné snímky však stále ukazujú, že rozsah devastácie v meste je obrovský. Platí to najmä v častiach centra mesta, kde väčšine budov stále chýbajú strechy. Zamestnanec obrovskej mestskej oceliarne Azovstal Alexander (poz.re.: nie je to jeho skutočné meno), ktorý zostal v meste aj napriek obrovským deštrukciám uviedol, že to, čo vysiela ruská televízia, je "svinstvo".

Odhaduje sa, že doteraz sa podarilo obnoviť len asi 10 percent domov poškodených v bojoch. V rovnakom čase, ako pribúdajú nové byty, mnohé bytové domy boli zbúrané. Medzi ne patrí napríklad celá štvr s rozlohou približne 315 000 m2 na východe mesta.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok