Tajfún Kchanun priniesol do Južnej Kórey prudký dážď, smeruje k mestským centrám

ta3 tasr
10.8.2023 15:18

Silná tropická búrka Kchanún dorazila vo štvrtok ráno z Japonska do južných pobrežných oblastí Južnej Kórey. Priniesla prudký dážď a vietor, ktorý vyvracal stromy, strhával strechy a cesty sa menili na rieky vo farbe čokolády. Posúvala sa pomaly na sever k veľkým mestám neďaleko metropoly Soul. Informovala o tom tlačová agentúra AP

Dosiaľ neprišli správy o úmrtiach alebo zraneniach súvisiacich s búrkou, uviedlo ministerstvo vnútra a bezpečnosti. Evakuovať z domovov sa muselo vyše 10.000 ľudí, predovšetkým z južných pobrežných oblastí. Ich počet podľa očakávania ešte narastie.

Úrady zatvorili stovky hlavných ciest, ulíc a verejných parkov a poslali textové výstrahy pred nebezpečenstvom, ktoré búrka Kchanún predstavuje. Nastala len niekoľko týždňov po prudkých dažďoch, ktoré zapríčinili náhle záplavy a zosuvy pôdy a usmrtili najmenej 47 ľudí. Búrka donútila Južnú Kóreu evakuovať aj Svetový zraz skautov (jamboree), ktorý prebiehal v pobrežnom tábore v juhozápadnom okrese Puan.

Školy budú zatvorené

V utorok 8. augusta premiestnili približne 37.000 skautov z mnohých krajín vrátane Slovenska. Organizátori informovali, že zraz bude pokračovať v podobe kultúrnych podujatí a aktivít. Všetky aktivity vonku budú zakázané od štvrtka až do odchodu búrky. V južných oblastiach pevniny zatiaľ spadlo vyše 30 centimetrov zrážok a pohotovostné služby zasahovali do štvrtka popoludnia pri veľkom množstve záplav a zosuvoch pôdy. 

Po poludní miestneho času búrka mierne zoslabla. Vietor dosahoval maximálnu rýchlosť 104 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia predpovedajú, že Kchanún bude bičovať krajinu intenzívnym dažďom a vetrom. Pri pomalom postupe Kórejským polostrovom sa oko búrky "obtrie" o husto obývanú metropolitnú oblasť Soulu, kde žije polovica z 51 miliónov obyvateľov Južnej Kórey. Búrka podľa predpovedí zoslabne, keď sa bude v piatok ráno posúvať do Severnej Kórey, ale širšia oblasť Soulu bude jej silu pociťovať ešte do piatka popoludnia. 

Hrozí, že ani jedna oblasť nebude bezpečná

Úrady tiež oznámili zrušenie vyše 350 letov a uzavretie takmer 500 hlavných ciest. Zastavili trajektovú dopravu a vyše 60.000 rybárskych plavidiel evakuovali do prístavov. Školám odporučili, aby dali žiakom deň voľna alebo odložili začiatok vyučovania na neskôr. Varovali aj pred možnými záplavami, zosuvmi pôdy a obrovskými vlnami.

"Ak búrka prenikne krajinou tak, ako meteorológovia predpovedajú, ani jedna oblasť nebude bezpečná," uviedol minister vnútra a bezpečnosti I Sang-min. Kchanún sa predtým vyše týždňa pohyboval okolo južných japonských ostrovov. Spôsobil zranenia na ostrovoch Okinava a Kjúšu, ako aj výpadky elektriny a narušil dopravu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok