Koho sa obáva Kim Čong-un? Severnú Kóreu pripravuje na možný vojnový konflikt

ta3 TASR
10.8.2023 15:43

Severná Kórea posilní pripravenosť svojich ozbrojených síl na možný vojnový konflikt na Kórejskom polostrove. Nariadil to vo štvrtok vodca KĽDR Kim Čong-un, ktorý tiež odvolal doterajšieho náčelníka generálneho štábu armády. Informuje o tom web CNN.

Koho sa obáva Kim Čong-un? Severnú Kóreu pripravuje na možný vojnový konflikt
TASR/AP

Generál Pak Su Il bol odvolaný z funkcie náčelníka generálneho štábu a na jeho miesto bol vymenovaný vicemaršál Ri Yong Gil, uviedla v správe štátna Kórejská centrálna tlačová agentúra (KCNA). Ďalší "poprední veliaci dôstojníci" boli prepustení, preložení alebo vymenovaní na stredajšom stretnutí Ústrednej vojenskej komisie, uviedla KCNA bez toho, aby zachádzala do podrobností, píše CNN.

Bojí sa autorít

Severná Kórea pravidelne prehodnocuje svoje vojenské vedenie. Niektorí vojenskí vodcovia sa neskôr znovu objavia na rôznych pozíciách, zatiaľ čo iní zmiznú z dohľadu verejnosti. Kariéra nového najvyššieho generála Riho, ktorý sa 31. decembra ujal funkcie číslo 2 v severokórejskej vojenskej hierarchii, to odráža, uviedli analytici.

"Ri Yong Gil je dlhoročným členom severokórejskej vojenskej elity, ktorý predtým, ako sa dostal na vrchol, zažil počas svojej kariéry vzostupy a pády. Pred siedmimi rokmi sa dokonca hovorilo, že bol popravený po personálnej zmene," povedal Leif-Eric Easley, profesor medzinárodných štúdií na Ewha Womans University v Soule.

Cheong Seong-chang, hlavný analytik súkromného think-tanku Sejong Institute neďaleko Soulu, povedal, že za Kimovou vojenskou prestavbou môže byť celý rad dôvodov a nemuselo to byť nevyhnutne represívne.

"Keďže Kim Čong-un často povyšuje, degraduje či prepúšťa vedúcich pracovníkov podľa ich schopnosti vykonávať povinnosti. Preto prepustenie vedúcich pracovníkov nemusíme nutne považovať ako ich trest," tvrdí Cheong.

Easley uviedol, že severokórejský vodca sa možno jednoducho snaží zabezpečiť, aby sa nikto pod ním nestal príliš mocným. "Kim Čong-un často strieda vedúce posty pod sebou, aby zabránil tomu, že sa v Severnej Kórei objaví niekto ako zakladateľ Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, ktorý spochybnil autoritu ruského prezidenta Vladimira Putina."

Technicky sú naďalej vo vojne

Južná Kórea a jej hlavný spojenec - USA, neboli v správe KCNA menovite spomenutí ako nepriatelia. Zdalo sa však, že sa na nich v dokumente nepriamo odvolávajú a stretnutie "analyzovalo vojenské kroky hlavných vinníkov zhoršenej situácie" na polostrove. "Uskutočnenie úplných príprav na vojnu" bolo hlavným bodom programu stretnutia, uviedla správa KCNA.

"Súčasná situácia, v ktorej sú nepriateľské sily vo svojej bezohľadnej vojenskej konfrontácii s KĽDR stále neskrývanejšie, si Severná Kórea vyžaduje, aby jej armáda mala pozitívnejšiu, proaktívnejšiu a zdrvujúcejšiu vôľu a dôkladnú, dokonalú vojenskú pripravenosť na vojnu," píše sa v správe.

Severná Kórea toto leto zintenzívnila svoju vojenskú rétoriku a pohrozila zostrelením amerických prieskumných lietadiel. Mala by to byť odveta za prítomnosť americkej ponorky s balistickými raketami v moriach Južnej Kórey po prvý raz za štyri desaťročia.

Pchjongjang tiež ukázal svoje pokroky v technológii balistických rakiet, keď minulý mesiac testoval medzikontinentálnu balistickú strelu Hwasong-18 (ICBM) s dobou letu, ktorá naznačuje, že má schopnosť zasiahnuť pevninu USA. Táto zbraň patrila medzi množstvo ďalších, ktoré Severná Kórea minulý mesiac predstavila na prehliadke "Dňa víťazstva", na pamiatku prímeria, ktoré ukončilo boje v kórejskej vojne pred 70 rokmi.

Provokácie z Pchjongjangu

Technicky sú tieto dve Kórey naďalej vo vojne, keďže nikdy nebola podpísaná žiadna formálna mierová zmluva. Na stredajšom stretnutí v Pchjongjangu Kim podpísal rozkazy na vojnové cvičenia s najnovšími zbraňami v krajine.

Kim koncom minulého týždňa navštívil továrne na zbrane a muníciu a vydal "dôležité pokyny" týkajúce sa "budovania kapacít pre sériovú výrobu novej munície," uvádza sa v správe KCNA. Uprostred napätia na polostrove Južná Kórea tento mesiac oznámila, že 23. augusta usporiada celoštátne cvičenie civilnej obrany.

Očakáva sa, že väčšina z 51 miliónov obyvateľov krajiny si počas 20-minútového cvičenia, ktoré je podľa Soulu reakciou na "provokácie" z Pchjongjangu, nacvičí evakuáciu do krytov alebo bezpečných podzemných priestorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok