Topiaci sa aj slamky chytá. Rusi zhabali z vojenského skladu tanky zo sovietskej éry

ta3/nf
11.8.2023 00:00

Z najväčšieho známeho ruského skladu vojenského materiálu zmizla takmer polovica tankov a obrnených vozidiel zo sovietskej éry. Boli uskladnené na jeho pozemkoch ešte predtým, než Moskva spustila rozsiahlu inváziu na Ukrajinu. Informoval o tom web The Moscow Times.

Topiaci sa aj slamky chytá. Rusi zhabali z vojenského skladu tanky zo sovietskej éry
Profimedia

Sklad vojenského materiálu sa nachádza vo Vagžanove, mimo hlavného mesta Burjatskej republiky Ulan-Ude na východnej Sibíri. Je len jedným z takmer dvoch desiatok takýchto miest identifikovaných webom The Moscow Times pomocou údajov z voľných zdrojov a pokrýva oblasť viac ako 10 kilometrov štvorcových.

Satelitné snímky vyhotovené päť mesiacov pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu ukazujú, že mimo Vagžanova bolo uskladnených okolo 3 840 tankov a obrnených vozidiel zo sovietskej éry. O rok neskôr v novembri 2022 zostalo na mieste približne 2 600 vojenských vozidiel, čo značí pokles o niečo viac ako 40 percent z celkového množstva pozorovaného pred vojnou.

Kompenzuje veľké straty

Zatiaľ čo vojenské skladovacie zariadenia môžu umiestniť vybavenie v budovách s ventilačnými a vykurovacími systémami, či v nevykurovacích hangároch, väčšina pancierového vybavenia pozorovaného vo Vagžanove bola uskladnená vonku.

Vagžanovo má však 10 hangárov, do ktorých sa zmestí až 400 obrnených vozidiel. Zároveň približne polovici tankov v zariadení chýbali veže, čo naznačuje, že tie, ktoré boli v priebehu minulého roka odstránené, mohli byť poslané na renováciu s novými časťami a vybavením. Moskva sa totižto čoraz viac uchyľuje k posielaniu starnúcich tankov na bojisko, aby kompenzovala svoje ohromujúce straty na vybavení.

Profimedia Profimedia

Chcú nové tanky

Podľa holandského projektu OSINT Oryx stratilo Rusko pri minuloročnej invázii na Ukrajinu do 31. mája viac ako 2 000 tankov z 3 000 bojových vozidiel svojej pôvodnej zálohy. Medzitým podľa medializovaných informácií Rusko spätne dováža diely pre tanky a rakety, ktoré sa predtým predávali do Indie a Mjanmarska - na zlepšenie starších zbraní a vybavenia určeného na použitie vo vojne.

Spätne dovezené vybavenie zahŕňa tisíce zameriavacích ďalekohľadov a kamier, ktoré by sa podľa analytikov mohli použiť na modernizáciu starých ruských tankov T-72, tie sú v súčasnosti uskladnené.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v júli vyzval na výrobu ďalších tankov "na uspokojenie potrieb ruských síl“ na Ukrajine po tom, čo Kyjev spustil protiofenzívu so zbraňami dodanými zo Západu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok