Klesajúca miera očkovania i klimatická zmena. Choroby z dávnej minulosti sa vracajú na Západ

ta3/Dominik Pálka
11.8.2023 06:00

Endemická lepra na Floride, hrozba desiatok tisíc prípadov osýpok v Londýne a nárast syfilisu o 50 a viac percent v Írsku a Portugalsku. Prečo sa choroby z minulých čias vracajú aj po rokoch od ich vymiznutia?

Klesajúca miera očkovania i klimatická zmena. Choroby z dávnej minulosti sa vracajú na Západ
Profimedia

Dna

Choroba kráľov sa vrátila a tentoraz netrápi len kráľovskú rodinu, ktorá hoduje na červenom mäse a alkohole. Dna je bolestivý typ artritídy, pri ktorej sa v okolí kĺbov - často palca na nohe - tvoria malé kryštáliky. Prípadov na celom svete pribúda, pričom v USA a Kanade bol v rokoch 1990 až 2017 zaznamenaný najväčší nárast odhadov výskytu dny. 

Medzi rizikové skupiny patria najmä muži, ľudia s obezitou a zdravotnými problémami ako sú vysoký krvný tlak a cukrovka, a tí, ktorí konzumujú potraviny s vysokým obsahom fruktózy. Zvyšuje sa aj v súlade s konzumáciou alkoholu. Vzhľadom na to, že miera obezity v európskom regióne nevykazuje žiadne známky spomalenia, zdá sa, že choroba kráľov nemusí čoskoro zmiznúť.   

Lepra

Závažné kožné ochorenie spôsobené baktériou, ktoré vedie k poškodeniu nervov a strate citlivosti kože, očí a nosa, je niečo, s čím by sa málokto žijúci v západných krajinách niekedy stretol. Až doteraz.

Nová správa o prípade naznačuje, že malomocenstvo sa mohlo stať endemickým na Floride v USA. Počet hlásených prípadov sa za posledné desaťročie v juhovýchodných štátoch USA viac ako zdvojnásobil. Hoci sa z nárastu obviňuje nezdravý životný štýl, vedci poukazujú aj na zlú liečbu tohto ochorenia. 

V minulosti sa ľudia s týmto ochorením posielali na vzdialené karanténne ostrovy, známe ako kolónie malomocných. V súčasnosti sa dá vyliečiť niekoľkomesačnou liečbou viacerými liekmi a včasné zachytenie ochorenia môže zabrániť invalidite.

Malária

Malária nebola vždy chorobou, ktorá sa vyskytovala len v tropických oblastiach Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky. Prípady boli zaznamenané v močaristých oblastiach Paríža a pozdĺž londýnskej rieky Temža, pričom na konci 19. storočia bolo na talianskej Sardínii zaznamenaných 300 úmrtí na 100-tisíc obyvateľov. Európe sa však podarilo maláriu vyhubiť vďaka rozsiahlemu povojnovému programu postrekovania insekticídmi, vysušovaním močiarov a liekmi.

Hoci sa malária do regiónu ešte úplne nevrátila - s výnimkou niekoľkých lokálne prenášaných prípadov - nárast iných chorôb prenášaných komármi, ako sú horúčka dengue a západonílsky vírus, by sa mal považovať za výstražné znamenie. Na druhej strane Atlantiku vydalo v júni americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb varovanie pred niekoľkými lokálnymi prípadmi malárie. 

Pokiaľ ide o osud Európy, vedúci Globálneho fondu na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii Peter Sands uviedol, že vzhľadom na rastúci výskyt extrémnych poveternostných javov môže byť Európa "svedkom návratu malárie".

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok