Klesajúca miera očkovania i klimatická zmena. Choroby z dávnej minulosti sa vracajú na Západ

ta3/Dominik Pálka
11.8.2023 06:00

Endemická lepra na Floride, hrozba desiatok tisíc prípadov osýpok v Londýne a nárast syfilisu o 50 a viac percent v Írsku a Portugalsku. Prečo sa choroby z minulých čias vracajú aj po rokoch od ich vymiznutia?

Klesajúca miera očkovania i klimatická zmena. Choroby z dávnej minulosti sa vracajú na Západ
Profimedia

Obrat situácie

Toto nie je úryvok z viktoriánskeho románu, ale triezvy obraz západného sveta v roku 2023. Klesajúca miera očkovania detí, zmeny v správaní a stravovacích návykoch - a, samozrejme, klimatické zmeny - prispeli k tomu, že sa nebezpečné choroby z minulosti vrátili do krajín, ktoré ich predtým prakticky eliminovali, píše portál Politico.

K tomu sa pridáva čoraz väčšia odolnosť baktérií voči našim antibiotikám, čo znamená, že jeden z najzásadnejších liekov za posledných 100 rokov je teraz ohrozený. 

Zatiaľ čo bohaté krajiny dokázali eliminovať mnohé epidémie v predchádzajúcich storočiach vďaka koordinovaným očkovacím kampaniam, komplexným informáciám v oblasti verejného zdravia a zavádzaniu účinných moderných liekov, v 21. storočí sa situácia obrátila. Po pandémii covidu sa zdravotné systémy ocitli na vedľajšej koľaji, pokiaľ ide o boj s niektorými z najstarších chorôb.

Osýpky

Osýpky sú jednou z najnákazlivejších ľudských chorôb, ktorá sa objavuje v epidémiách každé dva až tri roky a spôsobuje viac ako dva milióny úmrtí. Všetko sa však zmenilo, keď John Franklin Enders vyvinul vakcínu. Prvá injekcia bola povolená na používanie v roku 1963 a nasledovalo rozsiahle očkovanie. Keďže je choroba taká infekčná, imunita v komunitách musí byť naozaj vysoká - na úrovni 95 percent - aby sa choroba prestala šíriť. 

V súčasnosti sa tieto hodnoty nedosahujú a výsledkom sú epidémie v celej Európe. V posledných rokoch stratili Spojené kráľovstvo, Grécko, Česká republika a Albánsko štatút krajín bez výskytu osýpok. Len dva mesiace po začiatku roka 2023 bolo v európskom regióne zaznamenaných už 900 prípadov osýpok, čo presahuje celkový počet z roku 2022. 

Holandsko varovalo, že zníženie pokrytia v krajine znamená väčšiu pravdepodobnosť ich opätovného výskytu. V Londýne Agentúra pre zdravotnú bezpečnosť v júli uviedla, že hlavné mesto je pripravené na desaťtisíce prípadov v dôsledku nižšej úrovne očkovania počas niekoľkých rokov. Údaje z Londýna vytvárajú "hrozivý obraz", povedal Andrew Pollard, riaditeľ Oxford Vaccine Group. "Nesmieme podceňovať závažnosť tejto správy," dodal.

Syfilis

Syfilis, známy aj ako pohlavná choroba, je pohlavne prenosné bakteriálne ochorenie, ktoré sa dá liečiť penicilínom, ak sa zachytí včas. Ak sa tak nestane, postupuje vo fázach, pričom prvou je nebolestivý vred, druhou vyrážka s ďalšími príznakmi, ako sú horúčka alebo únava, a treťou je latentné štádium, keď baktérie zostávajú v tele, ale nespôsobujú problémy. 

Posledné štádium môže nastať aj desiatky rokov po prvej infekcii a môže poškodiť orgány a viesť k smrti. Odhaduje sa, že koncom 18. storočia mal syfilis viac ako jeden z piatich Londýnčanov do svojich 30 rokov. V súčasnosti Úrad pre zdravotnú bezpečnosť krajiny opäť zaznamenáva masívne nárasty, pričom počet prípadov v roku 2022 - 8 692 - je najväčší ročný počet od roku 1948.

A netýka sa to len Spojeného kráľovstva. Z najnovšieho každoročného epidemiologického prieskumu Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb vyplýva, že počet prípadov v celej Európe stúpa. Najvyššia miera výskytu v roku 2019 bola na Malte, za ktorou nasledovalo Írsko. 

Príležitostné sexuálne stretnutia sú vďaka všadeprítomným zoznamovacím aplikáciám jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Nie je to však len rizikovejšie správanie, ktoré spôsobilo nárast. Predpokladá sa, že za nárast môžu aj škrty v službách sexuálneho zdravia.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok