Putin vyzbrojuje svojich strážnych anjelov. Bojí sa povstania i atentátu, zistila tajná služba

ta3/Soňa Búranová
9.8.2023 06:00

Ruské vedenie v záujme zabezpečenia svojej moci čoraz viac vyzbrojuje Národnú gardu (Rosgvardiu). Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý jej členom povolí používať ťažké zbrane, techniku i tanky. Oznámilo to britské ministerstvo obrany.

Putin vyzbrojuje svojich strážnych anjelov. Bojí sa povstania i atentátu, zistila tajná služba
TASR/AP, Profimedia

Podlieha Kremľu

"Tento krok naznačuje, že Kremeľ zintenzívňuje vyzbrojovanie Rosgvardie, keďže ide o jednu z kľúčových organizácií na zaistenie bezpečnosti režimu," uviedol zdroj z rozviedky podľa portálu oe24. Rosgvardia totiž podlieha priamo kremeľskému vodcovi. 

Po vzbure Vagnerovej skupiny šéf Národnej gardy Viktor Zolotov, Putinov dôverník, žiadal priamo od ruského prezidenta tanky a ťažké zbrane dlhého dosahu. Putin zriadil Národnú gardu v roku 2016 s cieľom odvracať nepokoje či zakročiť voči demonštráciám. Má približne 200-tisíc príslušníkov, píše britský rezort obrany

"Napriek Zolotovovmu tvrdeniu, že jeho jednotky počas vzbury reagovali 'vynikajúco', neexistujú dôkazy o tom, že Rosgvardia podnikla proti vagnerovcom účinné kroky," tvrdí Londýn. Vysvetlil, že povstanie je presne tým druhom hrozby pre vnútornú bezpečnosť, na potlačenie ktorej bola vytvorená Rosgvardia. 

Verí, že je chránený

Putin sa napriek obavám ale na svoju armádu spolieha. Verí, že ho ochráni nielen pred pokusmi o prevrat, ale aj v prípade atentátu. Niekoľko vojakov na začiatku augusta dokonca vyznamenal, upozornil portál magazínu Newsweek.

Atmosféra na najvyšších miestach ruského vedenia sa od júnového povstania vagnerovcov ešte viac vyostrila. Prigožinovi žoldnieri, ktorí predtým bojovali na Ukrajine, chceli zosadiť ruského ministra obrany Sergeja Šojgua. V poslednej chvíli však zasiahol bieloruský líder Alexandr Lukašenko, s ktorého ponukou šéf vagnerovcov súhlasil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok