Ruským mestom neďaleko Moskvy otriasol silný výbuch. Hlásia desiatky zranených

ta3 TASR
9.8.2023 10:49

Ruským mestom Sergijev Posad asi 50 kilometrov od Moskvy otriasol dopoludnia silný výbuch. Najmenej 52 ľudí pri ňom utrpelo zranenie, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na gubernátora Moskovskej oblasti Andreja Vorobjova. Výbuch nastal v miestnom sklade s pyrotechnikou, ktorý si prenajímala súkromná firma v areáli továrne vyrábajúcej optické zariadenia na civilné i armádne účely.

Vlna vyrazila okná

Záchranári na mieste prehľadávajú sutiny. Telegramové kanály dopoludnia upozorňovali, že by pod troskami mohli byť aj mŕtvi, to sa ale zatiaľ nepotvrdilo.

Na zverejnených fotografiách v ruských médiách je vidieť vysoký stĺp dymu stúpajúci nad mestom. Výbuch bol natoľko silný, že tlaková vlna vyrazila okná v domoch v rôznych štvrtiach. Škody utrpelo asi 20 bytových domov a tiež niekoľko sociálnych zariadení, spresnil TASS.

Šesť z ľudí, ktorým výbuch spôsobil zranenie, sú na ARO s popáleninami a úrazmi hlavy a mozgu, uviedol na Telegrame gubernátor Vorobjov. Ďalších 22 ľudí je hospitalizovaných na traumatologickom oddelení. Dohromady podľa Vorobjova zatiaľ potrebovalo zdravotnícku pomoc 52 ľudí.

Mŕtvi pod sutinami?

Pod sutinami by mohlo byť asi päť ľudí, povedal aj gubernátor. Na mieste nešťastia podľa neho pôsobí 28 zdravotníckych tímov. Informačný kanál Baza na platforme Telegram, ktorý má blízko k ruským bezpečnostným zložkám, predtým napísal, že súdiac podľa výpovedí očitých svedkov by mohli byť pod sutinami mŕtvi.

Príčina explózie nie je zatiaľ jasná. Na niektorých telegramových kanáloch sa podľa portálu Meduzy špekuluje o útoku dronu. Agentúra TASS uviedla, že na vine je "ľudský faktor" a nedodržanie "technologických procesov" a že na miesto sa vydali vyšetrovatelia. Výbuch úplne zničil sklad s pyrotechnikou, ktorú využívala firma na organizovanie ohňostrojov pri príležitosti osláv. Škody utrpeli aj niektoré časti továrne, v ktorej areáli sklad bol, uviedol portál BBC News vo svojom ruskojazyčnom vydaní.

Zasiahnutá továreň je podľa komentára ruského novinára a politického analytika Stanislava Belkovského popredným dodávateľom optických a elektronických prístrojov, ktoré využívajú ruské silové štruktúry. Továreň podľa neho vyrába napríklad optiku strelných zbraní (puškohľady), zariadenia slúžiace na navádzanie striel a rakiet, ďalekohľady či prístroje na nočné videnie. V továrni bola po explózii nariadená plošná evakuácia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok