Metro žiari čistotou, ulice plnia luxusné autá. V Moskve necítiť, že je Rusko vo vojne

ta3 čtk
8.8.2023 14:03

Vojna na Ukrajine nie je v Moskve takmer vôbec citeľná, napísal novinár denníka The New York Times, ktorý sa vydal do Ruska, aby tam skúmal prejavy vojnového konfliktu. Ten rozpútalo Rusko pred zhruba rokom a pol.

Metro žiari čistotou, ulice plnia luxusné autá. V Moskve necítiť, že je Rusko vo vojne
TASR/AP

Vymoženosti sú takmer všade

Vojna a problémy, ktoré so sebou prináša, naopak podľa reportáže amerického denníka vstupujú do životov obyvateľov chudobných regiónov najrozľahlejšie krajiny sveta alebo pohraničia, ktorí sa musia vysporiadať s následkami ukrajinského ostreľovania.

"Zdá sa, že v Moskve... majú západné sankcie malý vplyv, až na to, že na obchodoch, ako je Dior, sú tabuľky s nápismi 'Z technických dôvodov zatvorené' a že západné podniky nahradili firmy s úsmevnými novými menami ako Stars miesto Starbucks," uvádza reportáž.

"Metro žiari čistotou, reštaurácia ponúkajúca japonsko-ruskú fusion kuchyňu praskajú vo švíkoch, ľudia väčšinu vecí platia bezkontaktne cez telefóny, na uliciach je absurdne veľká koncentrácia luxusných áut a internet funguje skvele, rovnako ako v celom Rusku," pokračuje článok amerického denníka.

Pripomienka vojny

V Moskve vojnu podľa reportáže pripomínajú bilbordy ministerstva obrany a donedávna aj plagáty žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, ktoré sa snažia nalákať mužov do bojov. Tieto reklamy sa vynímajú na pozadí moderných rezidencií s anglickými názvami ako Trendy Towers či High Life.

V ruských regiónoch ďaleko od Moskvy je ale vojna na Ukrajine často výrazne citeľnejšia. Pripomínajú ju napríklad cintoríny s novými hrobmi mŕtvych Rusov, podotýka reportáž. Podľa 35-ročnej Julije Rolikovovej, ktorá prevádzkuje hotel v Ulan-Ude na Sibíri, miestni muži celkom často uvažujú, že sa nechajú naverbovať do bojov. Láka ich pritom vidina vysokých zárobkov. "Zmluvy, ktoré sú ponúkané dobrovoľníkom, sú vzhľadom na naše štandardy neuveriteľné," uviedla Rolikovová, ktorá podľa svojich slov musela od vstupu do armády odradiť aj vlastného exmanžela a otca ich dcéry.

Regrúti si môžu prísť na päťnásobok toho, čo by v odľahlom regióne bežne za prácu dostali, podotýka reportáž. Za veľké peniaze ale mnohokrát zaplatia najvyššiu cenu, ako to bolo v prípade životného partnera Julijinej najlepšej kamarátky, ktorý v bojoch zomrel a zanechal po sebe dve malé deti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok