Stavajú sa z nich nočné tvory. Ako horúčavy ovplyvňujú obyvateľov teplejších oblastí?

ta3 čtk
9.8.2023 08:24

Hovorte im upíri horúčav. Aby sa ľudia vyrovnali s teplotami lámajúcimi rekordy, stávajú sa nočnými tvormi. Zaspávajú v skorých ranných hodinách, alebo sa v nich prebúdzajú, a inak nastavujú svoje biologické hodiny, aby využili chladnejšie ovzdušie. O nových návykoch Američanov v horúčave napísal denník The Wall Street Journal.

Stavajú sa z nich nočné tvory. Ako horúčavy ovplyvňujú obyvateľov teplejších oblastí?
Twitter/LNDTech

Chápaví susedia

Obvykle pusté nočné scenérie mesta ožívajú, obchodníci upravujú svoje otváracie doby a fungujú po boku klubov a sláviacich ľudí. Iní okolo polnoci cvičia, chodia sa prechádzať a robotníci na stavbách začínajú pracovať už o štvrtej ráno.

"Niekedy ten pohyb musíte urobiť," hovorí Hank Behniwal, finančný riaditeľ vo farmaceutickej spoločnosti, ktorý so svojou ženou Raji posunul rutinný beh po práci až do neskorých hodín. Manželia sú prekvapení, že na predmestí Fort Worth v Texase sú o 11. hodine večer jedni z desiatok bežcov, psíčkarov a chodcov. 

Aký najväčší rozdiel pozorujú pri pohybe v noci? Musia sa vyhýbať nočným tvorom, ako sú žaby, medvedíky čistotné a obrí hmyz. Behniwalovci začali nakupovať až po deviatej večer, miestny supermarket je však aj v tú hodinu plný. Horúčavy menia aj to, ako a kedy ľudia utrácajú peniaze.

Renovujú dom, do ktorého sa chcú nasťahovať na jeseň. Maliar a lakovník, ktorých si najali, na mieste pracujú až do tretej ráno. Pre obavy, že budú rušiť susedov, Hank zaklopal susedom a vec im vysvetlil. Vraj to pochopili. Hoci si na menej spánku pár zvykol, denníku WSJ však popísal, že sa teší na návrat k bežnému režimu.

"Ak sa toto bude diať každý rok, budeme sa musieť zamyslieť nad tým, kde chceme bývať, pretože premeniť sa každé leto na nočné tvory je jednoducho nepraktické. Máme denné zamestnanie, v noci potrebujeme spať," dodal Behniwal.

Zlatá dobrá klimatizácia

Svoj denný režim zmenila aj Neha Manojová, ktorá sa tento rok v lete presťahovala do Houstonu v Texase. Keď skončí pracovný deň ako programátorka, na pár hodín si zdriemne, prebudí sa okolo polnoci, ide nakúpiť potraviny a zaplávať si do bazéna vo svojom dome. "Chodím spať oveľa neskôr, ale keďže si dlho zdriemnem pred tým, som schopná ráno vstať do práce a celé to zopakovať," opisuje.

Prispôsobujú sa aj miestne samosprávy, ktoré upravujú otváracie doby bazénov a pláží. Mesto Austin nedávno oznámilo, že šesť letných verejných bazénov zostane otvorených ešte v septembri, pretože vlna horúčav pretrváva.

Nate Warren, spisovateľ zo Starkville v Colorade, žije v dome bez klimatizácie a každý deň za posledné dva mesiace sa snaží chodiť spať čo najneskôr, aby v ňom vydržal. Najlepšie sa mu vraj píše okolo deviatej večer, keď otvorí všetky okná v dome a pustí dovnútra vánok. Uznáva, že si menšiu klimatizáciu najskôr zaobstará v chladnejších mesiacoch, keď ceny klesnú.

Najväčšie zmeny však museli urobiť tí, ktorých práca je priamo ovplyvnená teplom. Niektoré tímy robotníkov vo Phoenixe teraz začínajú už o štvrtej ráno, o hodinu skôr, ako je v lete bežné. Keďže je v tú hodinu stále tma, zaobstarala firma na stavenisko ohromné svetelné stožiare, ktoré "ožiaria celý svet", hovorí stavebný majster Tom Corey.

Horúčavy aj inšpirovali

Okolo štvrtej sa prebúdza aj Mikael Truesdale, ktorý v San Diegu vyrába sviečky. Odlieva ich každé ráno a potrebuje, aby stuhli pred ôsmou hodinou, kým na dom začne svietiť slnko. Inak prídu navnivoč, popisuje. 

"Mám pocit, ako keby som sa skrýval pred slnkom," povedal Truesdale, ktorý si do domu tiež nainštaloval zatemňovacie závesy. Výhodou podľa neho bolo, že horúčavy ho inšpirovali k vytvoreniu svojej najpredávanejšej sviečky s vôňou borovice, cyprušteku a klinčekov, ktoré ľuďom pripomínajú chladnejšie dni.

Internetový obchod Amazon eviduje nárast vyhľadávania zatemňovacích závesov o 113 % medzi júnom a začiatkom augusta v porovnaní s rovnakým obdobím vlani. Lime, prenajímateľ elektrických kolobežiek, pozoruje nárast vo využití svojich služieb o 25 % medzi deviatou a jedenástou večer a o dve percentá medzi prvou a treťou hodinou ráno. 

Dáta platia pre Austin v Texase, kde denné teploty neustále prekračovali 32 stupňov Celzia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok