TEST: Aké vysoké horúčavy vydrží naše telo? Toto sa s ním deje pri 40 stupňoch

ta3/NF
2.8.2023 13:15

V Európe udreli rekordné horúčavy. Teploty nad 50 stupňov boli zaznamenané v Číne a USA, kde na chladenie nemocničných pacientov používajú vaky naplnené ľadom. Spojené kráľovstvo má za sebou najhorúcejší jún v histórii. Dopady klimatických zmien vidíme všade. Ako vplývajú na naše telo?

TEST: Aké vysoké horúčavy vydrží naše telo? Toto sa s ním deje pri 40 stupňoch
TASR/AP

V roku 2022 Spojené kráľovstvo prvýkrát zaznamenalo teplotu nad 40 stupňov. Minuloročné horúčavy majú na svedomí 60 000 úmrtí v celej Európe. Niet divu, že Organizácia Spojených národov varovala, že teraz žijeme v ére "globálneho varu", píše BBC.

"Myslím si, že je naozaj dôležité uvedomiť si, že to, čo sa deje teraz, nie je niečo vzdialené, niečo z budúcnosti. Naozaj to teraz vidíme a (zažívame)," povedala profesorka Lizzie Kendonová z Met Office.

Fyziológia tela sa začne meniť

Čo teda znamená meniaca sa klíma pre naše telo a zdravie? Novinár BBC James Gallagher uviedol, že pri vysokých horúčavách zvykne kolabovať. Zúčastnil sa však experimentu s profesorom Damianom Baileym z University of South Wales, pri ktorom testovali dopad rôznych vĺn horúčav na ľudské telo. Začali pri teplote 21 stupňov a termostat nastavili na 35. Neskôr na 40,3 stupňa – čo zodpovedá najteplejšiemu dňu v Spojenom kráľovstve.

"Budete sa potiť a fyziológia vášho tela sa značne zmení," varuje Gallaghera Bailey. Profesor ho zaviedol do svojej environmentálnej komory. Je to vedecké zariadenie veľkosti miestnosti, ktoré dokáže presne kontrolovať teplotu, vlhkosť a hladinu kyslíka vo vzduchotesnom priestore.

Experiment sa začína na príjemných 21 stupňoch, a prichádza prvý pokyn od profesora - vyzliecť sa. Ďalej ho pripojí k závratnej škále vecí, ktoré sledujú teplotu pokožky a vnútorných orgánov, srdcový tep a krvný tlak. Obrovský náustok analyzuje vzduch, ktorý vydýchne, a ultrazvuk kontroluje prietok krvi do mozgu cez krčné tepny na krku.

"Krvný tlak funguje dobre, srdcová frekvencia funguje dobre, všetky fyziologické signály mi v tejto chvíli hovoria, že ste vo forme," povedal Jamesovi profesor Bailey. Dokončia jeden rýchly test mozgu - Gallagher si musí zapamätať zoznam 30 slov - a potom sa rozbehnú ventilátory. Teplota začína stúpať.

Telo má jeden jednoduchý cieľ – udržať vnútornú teplotu okolo srdca, pľúc, pečene a iných orgánov na cca 37 stupňoch. "Termostat v mozgu alebo hypotalame neustále monituruje teplotu a potom vysiela všetky tieto signály, aby sa ju pokúsil udržať," uviedol Bailey. Dajú si pauzu pri 35 stupňoch, aby vykonali ďalšie merania. Je tam teplo. Nie je to nepríjemné, ale novinár BBC povedal, že by nechcel pracovať ani cvičiť pri takejto teplote.

Čo ukázali testy?

Niektoré zmeny v tele sú už jasné. Vyzerá červenšie. Je to preto, že krvné cievy blízko povrchu kože sa otvárajú, aby sa teplej krvi ľahšie uvoľnilo teplo do vzduchu.

Zvýšia teplotu na 40,3 stupňov a Gallagher má pocit, že ho udiera nepríjemne horúci vzduch. "Nie je to lineárne, je to exponenciálne. Päť stupňov naviac neznie veľa, ale v skutočnosti je to fyziologicky oveľa náročnejšie," uviedol profesor Bailey. Vyššie s teplotou už nejdú. Je čas zopakovať testy.

Keď novinár BBC zhodí prepotené oblečenie na zem, postaví sa na váhu a je šokovaný. Počas experimentu stratil viac ako tretinu litra vody. Tep sa výrazne zrýchlil a pri 40 stupňoch pumpuje srdce o liter krvi za minútu navyše v krvnom obehu než pri 21 stupňoch. Toto mimoriadne namáhanie srdca je dôvodom, prečo dochádza k nárastu úmrtí na infarkty a mŕtvice, keď teploty stúpajú.

Počas experimentu sa zmenila iba teplota, ale ďalším rozhodujúcim faktorom, ktorý treba zvážiť, je množstvo vodnej pary vo vzduchu – vlhkosť. Ak ste sa niekedy cítili naozaj nepríjemne počas dusnej noci, môžete za to vlhkosť, ktorá zhoršuje schopnosť nášho tela ochladzovať sa. Len samotné potenie nestačí na ochladenie nášho tela, potrebujeme, aby sa pot odparil do vzduchu, čo nám dáva ten chladivý efekt. Keď je už vo vzduchu vysoká hladina vody, pot sa odparuje ťažšie.

Profesor Bailey udržiaval vlhkosť fixovanú na 50 percent (čo nie je nezvyčajné pre Spojené kráľovstvo), ale tím z Pennsylvánskej štátnej univerzity v USA testoval veľa mladých dospelých ľudí pri rôznych kombináciách teploty a vlhkosti. Hľadali moment, kedy telesná teplota začne rýchlo stúpať.

"Vtedy to začína byť nebezpečné. Naša vnútorná teplota začína stúpať a to môže viesť k zlyhaniu orgánov," povedala výskumníčka Rachel Cottleová. Tento nebezpečný bod sa dosiahne pri nižších teplotách, keď je vlhkosť vysoká.

riziko horúčav National Health Service/BBC

Preventívne opatrenia

Mnohé z rád, ako sa vysporiadať s horúčavami, sú zrejme dobre známe – zostaňte v tieni, noste voľné oblečenie, vyhýbajte sa alkoholu, udržujte si doma chlad, necvičte v najteplejších častiach dňa a zostaňte hydratovaní.

"Ďalším tipom je snažiť sa nespáliť sa. Mierne spálenie môže vyradiť schopnosť termoregulácie alebo potenia sa až na dva týždne," povedal Bailey.

Na vysoké teploty by sme si však asi mali zvyknúť. Profesorka Lizzie Kendonová povedala, že bez opatrení v oblasti zmeny klímy hrozí, že najteplejší letný deň v Spojenom kráľovstve by sa podľa scenára mohol zvýšiť o 6 stupňov. "To je obrovský nárast do konca storočia," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok