Nestabilita v Rusku? Putin si nie je istý, či dokáže po vzbure zjednotiť ruskú elitu, píše ISW

ta3/Samuel Drozda, Ukrainska pravda
26.7.2023 14:02

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) tvrdí, že neschopnosť Moskvy reagovať na povstanie vagnerovcov naznačuje, že udržanie ruskej elity na strane ruského prezidenta Vladimira Putina je otázne. Informoval o tom web Ukrajinska pravda.

Nestabilita v Rusku? Putin si nie je istý, či dokáže po vzbure zjednotiť ruskú elitu, píše ISW
TASR/AP

Putin o vzbure vedel

The Washington Post v utorok napísal, že ukrajinské a európske bezpečnostné zložky tvrdia, že Putin o vzbure vedel. Dva až tri dni dopredu ho o Prigožinovom zámere informovali ruské tajné služby, no napriek tomu 24. júna nevydal žiadne príkazy. To znamenalo, že rozhodnutia boli ponechané na miestnych ruských predstaviteľoch, píše Ukrajinska pravda.

Experti usúdili, že v tomto prípade chýbajúca reakcia od Kremľa naznačuje, že ruské vedenie nebolo pripravené na priamu výzvu ruského vojenského vedenia. Takisto si myslia, že Moskva nebola schopná rýchlo ukončiť povstanie.

Politika v tieňoch

Kremeľ si pravdepodobne uvedomuje, že neschopnosť reagovať ukázala limit moci a stability samotného režimu. Zdá sa, že ruské vedenie sa snaží skonsolidovať ruské interné bezpečnostné zložky v Ruskej národnej garde, aby sa mohlo pripraviť na ďalšie domáce hrozby ako bola Prigožinova vzbura.

V správe sa tiež píše, že Putinova neschopnosť rýchlo konať ukázala, že si nie je istý, či dokáže zjednotiť ruskú elitu s ním v centre. To môže naznačovať, že politika v Kremli sa stala skupinovou – rozdelenou na frakcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok