Bihariová z Progresívneho Slovenska vyhrala súd s ĽSNS. Strana o nej šírila klamstvá

ta3/Progresívne Slovensko
8.8.2023 15:10

Banskobystrický krajský súd rozhodol v prípade medzi Irenou Bihariovou (Progresívne Slovensko) a stranou Kotlebovci - ĽSNS. Strana sa jej musí ospravedlniť, zdržať sa ďalších podobných komentárov a uhradiť jej náhradu nemajetkovej ujmy.

Bihariová z Progresívneho Slovenska vyhrala súd s ĽSNS. Strana o nej šírila klamstvá
TASR - Martin Baumann

Bihariová rozsudok označila za prelomový. ĽSNS sa podľa nej podarilo usvedčiť zo šírenia "bohapustých lží".

"Rozsudok pripomenul, kadiaľ vedú hranice medzi slobodou slova a šírením dezinformácií, ktoré inú osobu vystavujú spoločenskému poníženiu či virtuálnemu lynču. Aj tento dôsledok bol jednou z motivácií, pre ktoré som sa rozhodla pustiť do tohto súdneho konania. V budúcnosti môže hrať značnú rolu, lebo v domácej súdnej praxi zatiaľ nie je veľmi z čoho čerpať, ak hovoríme o šírení dezinformácií," vyhlásila Bihariová.

Klamstvá o dotáciách

Dané klamstvá sa týkajú nepravdivých informácii, ktoré strana ĽSNS zverejnila v roku 2019 vo svojich novinách a na webe. Hovorili vtedy o údajných dotáciách ministerky Lubyovej pre Bihariovej mimovládnu organizáciu, ktoré mali byť v hodnote niekoľko tisíc eur.

"V článkoch som bola označená za "cigánsku fanatičku", ktorá za tieto peniaze chodí deťom v školách ,vymývať mozgy zvrhlou agendou‘. Oba texty mali za cieľ vyvolať o mne pohoršujúci obraz. Preukázať, že ide o úplné lži, nebolo na súde zložité, predstavitelia ĽSNS iba zdržovali konanie a zaťažovali súdy vnášaním nových klamstiev o mojej osobe," uviedla Bihariová v stanovisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok