Bihariovej dal súd za pravdu. Kotlebovci sa jej musia ospravedlniť a zaplatiť újmu

TA3
12.1.2022 12:18

Predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová vyhrala súd proti Kotlebovcom. Za nepravdivé informácie o jej osobe, ktoré strana pred dvomi rokmi publikovala vo svojich novinách, sa ĽSNS musí ospravedlniť. Rozhodol o tom Okresný súd v Banskej Bystrici.

kotlebovci ľsns fašisti Marian Kotleba 1140px (SITA/Tomáš Somr)
SITA/Tomáš Somr

ĽSNS sa podľa zatiaľ neprávoplatného rozsudku musí Bihariovej ospravedlniť vo svojich novinách, na svojej webstránke a zaplatiť 5000 eur ako náhradu za ujmu, oznámila strana v tlačovej správe.

"Pred približne dvoma rokmi distribuovala ĽSNS po celom Slovensku svoje stranícke noviny s mojou fotkou a oznámením, že som „cigánska fanatička“, ktorá od ministerky školstva Lubyovej poberala tisíce eur na dotáciách a chodila za ne presadzovať "zvrhlú agendu" deťom na školy. Bola to čistá lož od začiatku po koniec," napísala Bihariová v statuse.

Šéfka progresívcov berie rozhodnutie súdu ako dôkaz, že nad hoaxami a klamstvami sa dá vyhrať. "Dôkaz, že ešte stále žijeme v právnom štáte, v ktorom sa jednotlivec, ale aj celá spoločnosť dokáže brániť proti takýmto dezinformáciám a výmyslom. A v neposlednom rade, že keď sa stanete terčom alebo svedkom takýchto nepravdivých obvinení, má význam ozvať sa. A hoci to spravodlivosti chvíľu trvá, nakoniec sa pravda vždy ukáže a klamári ostávajú porazení," vyhlásila Bihariová s tým, že vysúdenú sumu si nenechá na svoje súkromné účely, ale využije ju na prospech boja proti dezinformáciám.

Bihariová si uvedomuje, že je potrebné počkať aj na právoplatnosť rozsudku a prípadné vysporiadanie sa s odvolaním ĽSNS. Ak sa odvolajú, chce "ďalej poukazovať na protiprávnosť konania ĽSNS". Politička verí, že rozsudok potvrdí aj odvolací súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok