FOTO: Posledné zbohom. So speváčkou Sinéad O'Connorovou sa lúčili tisíce ľudí

ta3 ČTK
8.8.2023 14:04

Tisíce ľudí sa v utorok s v írskom meste Bray naposledy lúčili so speváčkou a aktivistkou Sinéad O'Connorovou počas smútočného sprievodu popri nábreží mesta. O'Connorová má byť následne pochovaná na súkromnom obrade.

FOTO: Posledné zbohom. So speváčkou Sinéad O'Connorovou sa lúčili tisíce ľudí
TASR/AP

Írska polícia vyzvala verejnosť, aby sa na mieste zhromaždila medzi 11:30 a 12:30 miestneho času (12:30 až 13:30 SELČ). Niektoré ulice mesta Bray boli pre dopravu uzavreté. Ľudí, ktorí sa chceli vydať k pohrebnému sprievodu, polícia vyzvala, aby pokiaľ možno prišli verejnou dopravou.

Vzdorovitá a inšpirujúca

"Bola taká vzdorovitá, posilňujúca a inšpirujúca. Moja matka neznášala, keď som počúvala jej hudbu," povedala podľa agentúry AP jedna z fanúšičiek Ruth O’Sheaová, ktorá do Bray prišla aj so svojimi dvoma dcérami.

O'Connorová, ktorá sa preslávila v roku 1990 hitom Nothing Compares 2 U, zomrela vo svojom londýnskom byte na konci júla vo veku 56 rokov. Príčina úmrtia doteraz nebola oznámená, polícia však vylúčila cudzie zavinenie.

Pohrebný sprievod sa dnes od reštaurácie Harbour Bar pomaly vydal na asi kilometrovú trasu po nábrežnej ulici Strand Road, kde obľúbená speváčka žila 15 rokov. Jej rodina vo vyhlásení, v ktorom pozývala verejnosť na poslednú rozlúčku, uviedla, že Sinéad O'Connorová "milovala život v Bray a jej obyvateľov".

Fanúšikovia speváčky v utorok pred jej domom v Bray od rána pokladali kvety a ručne písané odkazy, v ktorých ďakovali za hudbu aj ďalšie aktivity O'Connorovej. "Navždy máš miesto v mojom srdci," stálo na jednom z lístkov podľa denníka The Irish Times.

Silný hlas, krátky zostrih

O'Connorová bola preslávená nielen svojim emocionálne silným hlasom alebo krátkym zostrihom, ale aj napríklad kritikou rímskokatolíckej cirkvi a konverziou k islamu. Verejne priznala aj svoje psychické problémy. Keď vlani spáchal samovraždu jej 17-ročný syn Shane, O'Connorová na twitteri napísala, že bez neho nemá jej život zmysel.

Írsky prezident Michael D. Higgins v dnešnom tlačovom vyhlásení oznámil, že sa so svojou ženou Sabinou zúčastňuje ranného súkromného smútočného obradu. "Záplava zármutku aj uznanie života a diela Sinéad O'Connorovej ukazuje silný vplyv, aký mala na írsky ľud," uviedol prezident.

Hlavný imám írskeho islamského centa šajch Umar Al-Qadri uviedol, že je "nesmierne vďačný za príležitosť viesť moslimskú smútočnú modlitbu za dcéru Írska Sinéad O'Connorovú známu aj ako Shuhada Sadaqatová".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok