Ukrajinky na bojovom poli: Vojna nemá pohlavie. Kde muž váha, či streliť, žena nikdy

ta3/Nicolette Ftáčková
5.8.2023 06:00

Čoraz viac ukrajinských žien sa hlási k bojovým jednotkám proti Rusku. Spravodajský portál BBC sa rozprával s tromi vojačkami z celkových 5 000 v prvej línii, ktoré musia čeliť nepriateľovi i sexistickým narážkam.

Ukrajinky na bojovom poli: Vojna nemá pohlavie. Kde muž váha, či streliť, žena nikdy
Profimedia; Koláž: Nicolette Ftáčková

Štíhla modrooká brunetka cvičí v posilňovni. Na prvý pohľad nič zaujímavé, no ide o ukrajinskú vojačku, ktorú ruské médiá vyhlásili za mŕtvu. Andriana Arechtová je seržantka špeciálnej jednotky ukrajinských ozbrojených síl, ktorá sa pripravuje na návrat do prvej línie, píše BBC.

Profesionáli v propagande

BBC našla Andrianu v rehabilitačnom centre na Ukrajine, ktoré pre jej bezpečnosť nemôže pomenovať, po tom, čo ju v decembri zranila nášľapná mína v regióne Cherson.

Početné písomné a video reportáže v ruštine oslavujú jej "smrť". "Zverejnili, že som bez nôh a rúk a že ma zabili," uviedla Andriana. "Sú to profesionáli v propagande."

V správach ju opisujú ako "kata" a "zlikvidovaného nacistu". Obvinili ju z krutosti a sadizmu bez akéhokoľvek dôkazu a tieto obvinenia sa objavili krátko po tom, čo ukrajinská armáda oslobodila Cherson.

"Je to pre mňa smiešne. Som nažive a budem chrániť svoju krajinu," vyhlásila Andriana. Osemnásť mesiacov po ruskej invázii slúži v národných ozbrojených silách 60 000 žien. Viac ako 42 000 je vo vojenských pozíciách – vrátane 5 000 vojačiek v prvej línii, uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Dodalo, že žiadna žena nemôže byť podľa ukrajinských zákonov povolaná do služby proti svojej vôli. Existujú však určité bojové úlohy, o ktorých sa niektorí domnievajú, že ich lepšie vykonávajú ženy.

"Prišla som za veliteľom a spýtala sa ho, čo dokážem robiť najlepšie. Povedal: Budeš ostreľovačom," zaspomínala si Jevgenija Emeraldová, ktorá donedávna plnila úlohu v prvej línii. Uviedla, že ostreľovačky boli od druhej svetovej vojny romantizované, pričom dodáva, že táto povesť má veľmi praktický dôvod. "Tam, kde muž váha, či streliť alebo nie, žena nikdy."

"Možno preto rodia deti ženy, a nie muži," dodala, zatiaľ čo držala v náručí trojmesačnú dcérku. Rovnako ako Andriana, aj Jevgenija bola ruskými médiami označovaná ako "nacistka", pričom stovky správ diskutovali o jej úlohe ostreľovačky v prvej línii a súkromnom živote.

Sexistické narážky vo vlastných radoch

Práca ostreľovača je obzvlášť brutálna a fyzicky aj psychicky náročná, vyhlásila Jevgenija. "Ste priamo v centre diania. Vidíte ako zasiahnete cieľ. Toto je osobné peklo pre každého."

Jevgenija a ďalšie ženy v prvej línii, s ktorými BBC hovorilo, nemôžu prezradiť počet cieľov, ktoré zasiahli. Jevgenija si však spomenula na moment, keď si uvedomila, že musí niekoho zabiť. "30 sekúnd som sa celá triasla a nemohla som to zastaviť. To uvedomenie, že teraz urobíš niečo, z čoho niet návratu. Lenže s vojnou sme neprišli my. Oni (Rusi) prišli k nám."

Podiel žien v ukrajinskej armáde od prvej ruskej invázie v roku 2014 narastal a v roku 2020 dosiahol viac ako 15 percent. Zatiaľ čo mnohé ženské jednotky slúžia na bojisku proti Rusku, uviedli, že v ich vlastných radoch prebieha ďalší boj – proti sexistickým narážkam.

Jevgenija povedala, že tomu čelila predtým tiež, kým si vybudovala autoritu a sebadôveru ako ostreľovačka. "Keď som sa práve pripojila k špeciálnym jednotkám, prišiel za mnou jeden z vojakov a spýtal sa ma: Dievča, čo tu robíš? Choď uvariť boršč. V tej chvíli som sa cítila tak urazená, že som si pomyslela: Robíš si srandu? Môžem byť v kuchyni, ale môžem ťa aj zraziť k zemi!"

Jevgenija Velykaová z charitatívnej organizácie Arm Women Now, ktorá poskytuje pomoc ukrajinským vojačkám, potvrdila tieto postoje: "V spoločnosti koluje silný názor, že dievčatá či ženy idú do armády, aby si našli manžela." Uviedla, že ženy jej hovorili aj o prípadoch fyzického týrania.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok