Faerčania sú vďaka Klaksviku vo vytržení. Majú istotu európskej futbalovej jesene

ta3/Patrik Mindžák, BBC
8.8.2023 18:00

Klaksvik z malých Faerských ostrovov spôsobil toto leto rozruch v celej futbalovej Európe. Postúpil cez dvoch protivníkov, teraz čelí ďalšiemu. Už večer sa postaví nórskemu majstrovi Molde. V lige zatiaľ nestratil ani bod, na jeseň ho čaká účasť v niektorej európskej súťaži.

Faerčania sú vďaka Klaksviku vo vytržení. Majú istotu európskej futbalovej jesene
TASR/AP

Pohľad do minulosti

Väčšiu časť tímu tvorí zmes miestnych hráčov a legionárov, pracujú na plný úväzok mimo futbalu, ale za domáci úspech a európsky pokrok dostávajú veľké bonusy. Arni Frederiksberg strelil štyri zo šiestich gólov v Lige majstrov, zatiaľ čo veterán Pall Klettskard je najlepším strelcom v lige so 14 gólmi v 13 zápasoch, no pre zranenie ešte v Európe nehral.

Klaksvik sa zapísal do histórie v minulej sezóne, keď získal v lige 77 bodov z možných 81, dvakrát remizoval. Stanovil tak nový rekord súťaže. V súčasnosti je na dobrej ceste k ešte väčšiemu medzníku. Doteraz vyhral všetkých 16 ligových zápasov v sezóne 2023. Ak by vyhral v ďalších 11 kolách, mohol by sa stať prvým európskym tímom v najvyššej súťaži, ktorý bude mať perfektnú ligovú sezónu za posledných 80 rokov.

Posledným tímom, ktorému sa to podarilo, sú nemecké Drážďany, ktoré v rokoch 1942-43 vyhrali všetkých 18 zápasov vo svojej vojnovej regionálnej lige, ako aj všetkých päť zápasov národných majstrovstiev, priblížil britský portál.

Ak sa počítajú iba "normálne" sezóny najvyšších súťaží, posledným tímom, ktorý vyhral každý jeden zápas v akejkoľvek európskej lige, je spomínaný Ferencváros. Ten v sezóne 1931/32 ovládol všetkých 22 duelov.

Dominancia na nasledujúce roky?

Úspech Klaksviku sa neobmedzuje len na túto sezónu. Za viac ako tri roky prehral iba dva ligové zápasy, pričom prišiel v októbri 2021 a novembri 2020.

"V roku 2020 hrali proti Dundalku o miesto v Európskej lige, ale nakoniec prehrali," povedal novinár Einarsson. Výhra Dundalka 3:1 v Dubline, ktorá sa odohrala len na jeden zápas pre covid, zarobila írskej strane vyše tri milióny eur. 

"Športovo je každý šťastný za Klaksvik, ale niektorí vyjadrili obavy, že so všetkými peniazmi, ktoré získa z európskej účasti, bude klub dominovať Faerským ostrovom na mnoho rokov dopredu," pokračoval Einarsson.

Dvadsaťnásobný šampión Klaksvik vyhral tri z posledných štyroch titulov, ale predtým nevyhral 20 rokov. Doma však nie je úplne bez prehry, keďže v apríli v prvom kole národného pohára prehral s B36 Tórshavn.

"KI je ľudový klub nielen v Klaksviku, ale na celom ostrove (Bordoy) na severovýchode Faerských ostrovov. Priťahuje najväčšie davy na ostrovoch," povedal Einarsson. Klaksvik je mesto s iba 5-tisíc obyvateľmi, no v krajine tak malej, ako sú Faerské ostrovy, je to druhé najväčšie sídlo po hlavnom meste Tórshavn.

"Celá miestna komunita je zbláznená do futbalu. Pokiaľ ide o vášeň občanov Klaksviku pre futbal, hovorí sa, že keď Klaksvik vyhrá, práca v miestnej továrni na ryby ide rýchlo a dobre. Ak tím prehrá, bude pracovná rýchlosť pomalšia," dodal pre BBC Einarsson.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok