Faerčania sú vďaka Klaksviku vo vytržení. Majú istotu európskej futbalovej jesene

ta3/Patrik Mindžák, BBC
8.8.2023 18:00

Klaksvik z malých Faerských ostrovov spôsobil toto leto rozruch v celej futbalovej Európe. Postúpil cez dvoch protivníkov, teraz čelí ďalšiemu. Už večer sa postaví nórskemu majstrovi Molde. V lige zatiaľ nestratil ani bod, na jeseň ho čaká účasť v niektorej európskej súťaži.

Faerčania sú vďaka Klaksviku vo vytržení. Majú istotu európskej futbalovej jesene
TASR/AP

Nielen Faerčania, ale aj celá futbalová komunita chce vedieť, ako dopadne ďalší súboj outsidera so silnejším protivníkom. Čo stálo za jeho neuveriteľným progresom?

Sebavedomé vyhlásenia

"V ďalšom kole nás čakajú švédski majstri. Pretože je isté, že postúpime!" Takto znie sebavedomý postoj maďarského Ferencvárosa na sociálnych sieťach, keď zistil, že víťaz dvojzápasu s Klaksvikom v druhom predkole Ligy majstrov bude čeliť BK Hacken.

Ale viera sa čoskoro zmenila na hlúposť. Prvý zápas sa skončil bezgólovou remízou. Odvetu na maďarskej pôde zvládli lepšie hostia, šokovali víťazstvom 3:0 a postúpili do ďalšieho kola.

Po ďalšom bezgólovom zápase proti Hackenu švédska strana zverejnila správu: "Budúci týždeň si zabezpečíme víťazstvo doma." Opäť krutý omyl. Klaksvik strelil ďalšie tri góly v odvete, tentoraz postúpil na penalty po remíze 3:3.

Teraz sú na rade šampióni Nórska - Molde. Úvodný zápas sa odohrá na Faerských ostrovoch - ide o tretie kvalifikačný kolo. Záujem o ich duel vzrástol natoľko, že svoje európske zápasy presúvajú takmer 50 kilometrov ďalej na iný ostrov, aby hrali v hlavnom meste Tórshavn, ktoré sa môže pochváliť štadiónom s väčšou kapacitou, píše BBC.

Ambiciózny plán

Faerčania veľmi dobre poznajú svojich súperov prostredníctvom manažéra Magneho Hosetha. Tento 42-ročný hráč je s 84 gólmi najlepším strelcom v histórii Molde. Ak náhodou Klaksvik neuspeje, už vie, že sa stane prvým tímom v histórii Faerských ostrovov, ktorý sa dostane do skupinovej fázy akejkoľvek európskej súťaže. Vypadnutie v tejto fáze by viedlo k postupu do play-off Európskej ligy, a dokonca aj porážka by viedla k postupu do základnej skupiny Európskej konferenčnej ligy.

Odkiaľ prišiel nečakaný vzostup? "Pred ôsmimi rokmi vedenie Klaksviku najalo faerského trénera Mikkjala Thomassena," hovorí Sigurjon Einarsson, miestny novinár z FM1. "Spolu s novým trénerom klub prišiel s veľmi silným vyhlásením: ‚Budeme prvým faerským klubom, ktorý sa zúčastní skupinovej fázy v európskej súťaži.‘  Väčšina Faerčanov a novinárov krútila hlavami. Zasmiali sa nad tým výrokom, ale kto sa smeje teraz? Toto je najväčšia vec, ktorá sa stala v histórii faerských klubov," pokračuje.

Thomassen už nie je ich manažérom – minulý rok odišiel do nórskeho Fredrikstadu a nahradil ho bývalý nórsky internacionálny stredopoliar Hoseth. Tlačová zástupkyňa klubu Suni Clementsenová pre BBC Sport povedala toto: "Našou ambíciou bolo dosiahnuť nemožné - európsku skupinovú fázu. Klaksvik sa snaží posunúť faerský futbal dopredu tým, že nastaví latku vyššie, ako by si vôbec niekto myslel, že je možné."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok