Medveď alebo prezlečený človek? Zoo v Číne navštevuje po virálnom videu celý svet

ta3/Soňa Búranová
8.8.2023 11:28

Malý, zvláštne vyzerajúci medveď, ktorý stojí na zadných nohách a máva publiku, sa stal hitom internetu. Objavil sa na videu z čínskej zoologickej záhrady v meste Chang-čou. Objavili sa špekulácie, že nejde o šelmu, ale prezlečeného človeka. Zoo ich poprela, teraz sa teší obrovskej návštevnosti, píše CNN.

Medveď alebo prezlečený človek? Zoo v Číne navštevuje po virálnom videu celý svet
TASR/AP

Ľudské gestá

Medveď malajský, najmenší druh medveďa na planéte, je veľký asi ako pes a váži 25 až 65 kilogramov. Jeho vzhľad dokáže ľudí zmiasť. Mnoho z nich začalo diskutovať o tom, či Čína vo výbehoch nevyužíva zamestnancov vo zvieracích kostýmoch. Šelma podľa nich vyzerala až priveľmi ľudsky. Nasvedčovali tomu aj jej gestá. 

"Sú rozhodne ľudské," uviedol jeden z užívateľov internetu. "Medvede nevydržia tak dlho stáť. Na takomto mieste určite nie,“ dodal ďalší, keď si pozrel video, uviedol The Independent

Zoologická záhrada sa bráni a tvrdí, že štvorročný medveď Angela je pravý. Vydala vyhlásenie priamo z pohľadu šelmy, ktorá "poprela, že by bola človekom v kostýme medveďa". "Niektorí ľudia si myslia, že stojím ako človek... Zdá sa, že mi veľmi dobre nerozumiete," uvádza sa vo vyhlásení.

Ohrozený druh

Vedci vysvetlili, že tento druh medveďa sa naozaj správa dosť zvláštne. Tvrdia, že je ohrozený a vo voľnej prírode ich žije len niekoľko stoviek. Bizarný sled udalostí podľa CNN spôsobil, že o doteraz nie veľmi známeho medveďa je vo svete obrovský záujem. Zoologické záhrady v Číne, ale aj v Austrálii či v Singapure navštevujú zvedavci oveľa častejšie. 

"Tento druh medveďa je konečne na malú chvíľu v centre pozornosti," povedal biológ Wong Siew Te. "Veľa ľudí o tom nevie, no zohráva dôležitú ekologickú úlohu. Je ohrozený a potrebuje viac globálnej pozornosti, aby ho bolo možné zachrániť," doplnil. Čínska zoo, ktorá najskôr vyvracala mýty, teraz eviduje nárast návštevnosti o 30 percent. 

Tieto medvede pochádzajú z juhovýchodnej Ázie a sú pomenované podľa žltých alebo krémových škvŕn na hrudi v tvare polmesiaca. V anglickom jazyku ich nazývajú "sun bears". Niektorí odborníci sa obávajú, že popularita tohto druhu spôsobí, že ľudia ich budú chcieť ako domácich miláčikov a ilegálny lov ešte viac stúpne. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok