VIDEO: Čínsku zoo obvinili, že prezlieka ľudí za medvede. Tá sa bráni

ta3 ČTK
1.8.2023 11:12

Zoologická záhrada vo východočínskom meste Chang-čou sa po obvineniach na sociálnych sieťach bráni a uisťuje, že vystavuje skutočné malajzijské medvede, nie ľudí prezlečených za tieto šelmy. Snímky jedného stojaceho medveďa totiž vyvolali špekulácie, že ide o človeka v kostýme, uviedol server BBC News.

VIDEO: Čínsku zoo obvinili, že prezlieka ľudí za medvede. Tá sa bráni
Twitter/Funny News Hub

Zoologická záhrada v reakcii na snímky a zábery uviedla, že ľudia "nerozumejú" tomuto druhu. Medvede malajzijské, najmenší druh na svete, sú zvyčajne veľké ako pes, uviedla zoo. Ide o ohrozený druh pochádzajúci z dažďových pralesov juhovýchodnej Ázie.

Video vyvolalo otázky

Na videu je vidieť medveďa, ako stojí na okraji svojho výbehu, drží laby pozdĺž tela a pozoruje návštevníkov. Užívatelia sociálnych sietí sa pýtali, ako môže zviera stáť tak vzpriamene na takých štíhlych nohách a debatovali aj o ovisnutých kožných vakoch okolo jeho bokov, ktoré podľa nich pripomínali zle padnúci medvedí oblek.

"Niektorí ľudia si myslia, že stojím ako človek. Zdá sa, že mi veľmi nerozumiete," uviedla zoo v príspevku napísanom z pohľadu medvedice Angely. "Keď sa povie medveď, prvé, čo vás napadne, je obrovská postava a ohromujúca sila. Ale nie všetky medvede sú behemoti a stelesnené nebezpečenstvo," uviedla zoologická záhrada a zdôraznila, že ide o naozaj drobný druh. Tieto medvede sú podľa zoo v stoji na zadných nohách vysoké 1,3 metra, čo je menej ako polovica veľkosti medveďov grizzly pôvodom zo Severnej Ameriky.

Zoologička Ashleigh Marshallová z Chesterskej zoo v Británii povedala, že podľa nej ide o skutočného medveďa. Dodala však, že tento druh naozaj často vyzerá ako človek v medveďom kostýme. Na otázku ohľadom jeho voľnej kože v zadnej časti tela uviedla, že sa jedná o normálny a veľmi dôležitý vzhľad jeho anatómie. 

Medvede sa môžu otočiť v koži

Záhyby pomáhajú chrániť medvede pred predátormi, pretože voľnosť umožňuje medveďom "otočiť sa v koži" a brániť sa, ak by sa ich zmocnilo veľké zviera, napríklad tiger, vysvetlila Marshallová. Počet návštevníkov zoologickej záhrady v Chang-čou sa zvýšil o 30 percent na približne 20-tisíc denne od chvíle, keď sa na internete rozšírili snímky medveďa.

Prípady, kedy sa zoologické záhrady pokúšali o nevydarené náhrady za divé zvieratá, nie sú ojedinelé. V roku 2017 napríklad záhrada v Kuang-si na juhovýchode Číny sľubovala tučniakov, na návštevníkov však čakali len nafukovacie atrapy. V záhrade v provincii Che-nan vydávali tibetského mastifa, veľmi huňatého psa, za leva. Mimo Čínu potom mali v niekoľkých prípadoch nafarbenie somára vzbudiť u návštevníkov zdanie, že sa pozerajú na zebry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok