Pilot vyjadril pochybnosti ohľadom modlenia sa počas letu. Spoločnosť ho za to zrejme prepustila

ta3 čtk
8.8.2023 07:34

Turecká letecká spoločnosť Turkish Airlines dala výpoveď pilotovi, ktorý u nej pracoval vyše 30 rokov. Dôvod firma neuviedla, ale podľa prepusteného pilota to urobila preto, že vyjadril pochybnosti nad tým, aby bolo pilotom povolené modliť sa za letu. Informoval o tom server tureckej televízie Halk TV.

Pilot vyjadril pochybnosti ohľadom modlenia sa počas letu. Spoločnosť ho za to zrejme prepustila
TASR/AP (ilu)

Ako bude znieť nové pravidlo?

"Modliť sa v kokpite za letu je riskantné z hľadiska bezpečnosti," povedal podľa tureckej televízie pilot kopilotovi, ktorý sa naňho neskôr sťažoval. Podľa pilota spolu hovorili aj o riadení lietadla v čase ramadánového pôstu, čo pilot v prípade dlhých letov tiež označil za riskantné.

"Som tiež moslim, ale za letu by to bolo riskantné (vykonávať modlitby)," dodal. Kopilot namietol, že sa môže odísť modliť z kokpitu rovnako, ako odchádza na toaletu.

Zatiaľ nie je jasné, ako by malo pravidlo pre modlenie pilotov počas letu vyzerať, ani kedy by sa malo zaviesť. O takej možnosti totiž minulý mesiac hovoril iba na sociálnej sieti Ahmet Bolat z vedenia Turkish Airlines.

Na Bolatove slová niektorí reagovali a spochybnili, ako by sa v pohybujúcom sa lietadle určoval smer modlitby. Moslimovia totiž každodenné modlitby vykonávajú smerom k Mekke. Niektorí sa tiež pýtali, v akú hodinu by sa modlitba konala, či podľa času v mieste odletu alebo v čase v mieste príletu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok