Vyháňač diabla či Francúzska spojka. Vo veku 87 rokov zomrel režisér William Friedkin

ta3 TASR
7.8.2023 20:54

Vo veku 87 rokov v pondelok zomrel americký filmový režisér William Friedkin, ktorý sa preslávil najmä snímkami Vyháňač diabla či Francúzska spojka. Oznámila to jeho manželka Sherry Lansingová.

Vyháňač diabla či Francúzska spojka. Vo veku 87 rokov zomrel režisér William Friedkin
TASR/AP

Friedkin, ktorý zomrel v kalifornskom Los Angeles, údajne do posledných týždňov pracoval, hoci jeho zdravotný stav sa postupne zhoršoval. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP. William Friedkin sa prvýkrát preslávil na začiatku 70. rokov minulého storočia policajnou drámou Francúzska spojka, za ktorú v roku 1972 získal aj Oscara.

Na tento úspech Friedkin nadviazal v roku 1973 s hororovým filmom Vyháňač diabla, ktorý bol nominovaný na dvoch Oscarov a vyhral jeden Zlatý glóbus. Režisérova kariéra však po nasledujúcej snímke Mzda strachu z roku 1977 začala upadať. 

Agentúra AFP pripomína, že hoci už nikdy nedosiahol takú slávu ako pri svojich prvých dvoch filmoch, v režírovaní pokračoval až do svojej osemdesiatky. Jeho posledný film s názvom The Caine Mutiny Court-Martial bude mať premiéru na tohtoročnom filmovom festivale v Benátkach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok