Hendrix, Joplin či Cobain. Klub 27 je dodnes veľkou záhadou hudobného sveta

ta3/Rolling Stone, Dominik Pálka
5.8.2023 00:00

Od Jimiho Hendrixa až po Amy Winehouse. Pozrite si päť veľkých hviezd, ktoré zomreli vo veku 27 rokov.

Hendrix, Joplin či Cobain. Klub 27 je dodnes veľkou záhadou hudobného sveta
Profimedia

Klub 27 sa stal jednou z najpozoruhodnejších tragických náhod v histórii rock'n'rollu. Tento výraz sa stal všeobecne známym po smrti Kurta Cobaina v roku 1994, pričom skalní fanúšikovia spájali jeho vek s vekom Jima Morrisona, Janis Joplin a Jimiho Hendrixa – pre fanúšikov v 70. rokoch bolo podozrivé to, že títo traja vizionári zomreli v priebehu dvoch rokov.

Keď Amy Winehouse zomrela vo veku 27 rokov v roku 2011, pritiahlo to ešte väčšiu pozornosť k významu tohto veku. Aj keď bol klub do značnej miery prepojený s hudobníkmi, odvtedy sa rozšíril, pretože mnoho mladých hercov a umelcov prišlo o život. Príčiny smrti boli rôzne, od drogovej závislosti, samovraždu až po šialené nehody. Pozrite si niektoré z nešťastných a predčasných strát spojených s klubom 27.

Jimi Hendrix (1970)

V skorých ranných hodinách v piatok 18. septembra 1970, keď bol Jimi Hendrix s priateľkou v Londýne, vzal si tabletky na spanie. Nikto s istotou nevie, koľko tabletiek prehltol, ani či pochopil, čo berie. Drogou bol Vesparax, silný barbiturát. 

Polovica tablety stačila na uspanie muža na osem hodín – Jimi ich zhltol možno až deväť. Tiež pil. Bolo to nezodpovedné, ale akosi to vykazovalo znaky jeho bežného správania. Počas rokov na cestách si Hendrix zvykol užívať drogy vo veľkom. "Jimi by si dal za hrsť sr*čiek, bez toho, aby vedel, čo to je," povedal pre časopis Rolling Stone jeho priateľ Deering Howe.

Jimi Hendrix Profimedia

Janis Joplin (1970)

Janis Joplin sa zrejme cítila osamelo, keď sa po poslednom nahrávaní vrátila do svojej hotelovej izby v Hollywoode. Vtedy spievala v "A Woman Left Lonely", bola to jedna z posledných piesní, ktoré predviedla. Už vtedy tvrdila, že jej priateľ ju berie ako samozrejmosť. 

Okolo jednej hodiny ráno 4. októbra 1970 vybrala svoju súpravu heroínu a vpichla si drogu do žily na ľavej ruke. Potom prešla k automatu na cigarety v hotelovej hale a vrátila sa do svojej izby s krabičkou. Zavrela dvere, začala sa vyzliekať a načiahla sa, aby položila svoj balíček na nočný stolík. Pritom sa prevrátila a udrela si tvár o stôl, spadla na zem a na druhý deň ju už našli mŕtvu.

Janis Joplin Profimedia

Jim Morrison (1971)

Kult Jima Morrisona a The Doors rástol posmrtne a svoj vrchol dosiahol v roku 1979, keď Francis Ford Coppola použil skladbu „The End“ v soundtracku k Apocalypse Now. Súčasťou kultu Jima bola náhoda, že zomrel v rovnakom veku ako Jimi a Janis. 

Odkaz klubu 27 pomohol posilniť myšlienku, že Jim bol výnimočný; že jeho smrť bola osudná; že sa deje niečo zvláštne. Skutočnosť, že Jimova priateľka zomrela v rovnakom veku, podčiarkla zvláštnosť tejto náhody. Túto legendu poznal každý so záujmom o populárnu hudbu v roku 1994, keď sa Kurt Cobain rozhodol vstúpiť do klubu.

Jim Morrison Profimedia
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok