ANKETA: Chystajú sa mladí ľudia voliť? K urnám ich ťahajú rôzne dôvody

ta3/Alžbeta Múcsková
8.8.2023 06:00

S prichádzajúcimi predčasnými voľbami sa ľudia, ktorí sa chystajú k urnám, musia pomaly rozhodnúť, komu odovzdajú svoj hlas. Pýtali sme sa respondentov od 18 do 30 rokov, či sa chystajú voliť a podľa čoho si vyberajú svojich favoritov.

Voľby 2022: Kto môže voliť a čo všetko musíme spĺňať?
TASR/Henrich Mišovič

Patrik, 27

Určite voliť pôjdem, pretože to vnímam ako svoju občiansku povinnosť a zároveň ako dar demokracie, ktorý s trpkou radosťou prijmem pri každých voľbách. S hlasmi sme ako spoločnosť schopní ohýbať našu vlastnú budúcnosť a čo je dôležitejšie, budúcnosť ďalších generácií. Preto si myslím, že je nutné voliť zodpovedne a s rozumom, overovať si fakty a kriticky rozmýšľať.

Komu odovzdám svoj hlas je otázkou mojich vlastných filozofií a presvedčení. Zakaždým pátram po politickej strane alebo hnutí, ktoré mi je svojimi ideológiami najbližšie. 

Progresívne Slovensko so svojou proeurópskou a liberálnou politikou je v súčasnosti pre mňa jedinou voliteľnou stranou. V tomto prípade je sekundárnym faktorom aj porovnanie krajín, ku ktorým smeruje naratív daných politických subjektov. 

Stačí sa pozrieť, kde sa momentálne nachádza Západná Európa v porovnaní so štátmi, ktoré boli v minulosti zdevastované komunistickým a totalitným režimom. Presne tým režimom, ktorý momentálne obhajujú, ba zveľaďujú oportunisticko-populistické strany.

Paleta kandidátov do nastávajúcich parlamentných volieb nie je ideálna, no to nebude nikdy. Prial by som si existenciu viacerých pre mňa kompatibilných možností voľby. Ak by ale Progresívne Slovensko na kandidátke nefigurovalo, stále by som si svojho kandidáta vybral z už vyššie uvedených dôvodov.

Slavomír, 29

Chystám sa voliť. Ešte som nevynechal žiadne parlamentné voľby. A aj keby som bol v tom čase v zahraničí, vybavil by som si voľbu poštou. Voliť budem SASKU. Som liberálny volič a napriek tomu, že ma táto strana viackrát sklamala, tak jej svoj hlas opäť dám. Progresívci majú miesto v parlamente isté a budú potrebovať otvorene liberálneho partnera. A keďže sa SASKA pohybuje na hranici vypadnutia, tak môj hlas potrebuje.

Zoltán, 24

Pôjdem voliť, lebo si myslím, že naša situácia už zašla až príliš ďaleko a bolo by treba radikálnu zmenu rukou niekoho, kto už má skúsenosti. Rozhodujem sa podľa skúsenosti, ale z globálnejšieho spektra sa rozhodujem primárne podľa mojej vekovej kategórie a akým problémom musí naša generácia čeliť. 

Pozerám sa prevažne na ekonomickú stránku toho, čo nás čaká. Či si môžem dovoliť hypotéku v normálnych číslach, či môžem ísť nakúpiť do potravín bez toho, aby som rátal všetko na cent a podobne. Čiže najvplyvnejším faktorom pri rozhodovaní pre mňa bude ekonomika a drastické zmeny v nej.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok