ANKETA: Chystajú sa mladí ľudia voliť? K urnám ich ťahajú rôzne dôvody

ta3/Alžbeta Múcsková
8.8.2023 06:00

S prichádzajúcimi predčasnými voľbami sa ľudia, ktorí sa chystajú k urnám, musia pomaly rozhodnúť, komu odovzdajú svoj hlas. Pýtali sme sa respondentov od 18 do 30 rokov, či sa chystajú voliť a podľa čoho si vyberajú svojich favoritov.

Voľby 2022: Kto môže voliť a čo všetko musíme spĺňať?
TASR/Henrich Mišovič

Dominika, 24

Idem voliť. Rozhodujem sa na základe viacerých kritérií. Hlavné je pre mňa voliť stranu, ktorá sa čo najviac zhoduje s mojím hodnotovým rebríčkom. Existujú teda strany, ktoré sú pre mňa automaticky vylúčené na základe predošlého pôsobenia. Zároveň je pre mňa dôležité aj prezentovanie, respektíve forma komunikácie. 

Čiže keby predo mňa dali dvoch politikov, ktorí sa venujú rovnakej veci, ale jeden z nich pôsobí agresívne, v debatách útočí na oponenta (uráža ho, rieši jeho osobný život, ktorý nesúvisí s výkonom moci), alebo sa pri prípadných kauzách namiesto zobratia zodpovednosti vyhovára, tak je to pre mňa okamžité nie a vyberám toho, ktorý je v mojich očiach profesionálnejší. 

A síce ma nezaujíma súkromný život politika, ale ak to pôsobí v štýle "vodu káže víno pije", tak je to pre mňa pokrytecké a okamžité nie. Zároveň sú pre mňa dôležité systematické riešenia problémov. To znamená, že daný problém sa rieši od koreňa a jeho možné následky a nie tak, že sa len problém zakáže. 

Takisto očakávam, že ak krúžkujem konkrétneho človeka, tak to, čomu sa má venovať, má "odžité" alebo je v tom smere odborník. Ja ako učiteľka sa veľmi zaujímam o školstvo a budem krúžkovať takých ľudí, ktorí v školstve pracovali, rozumejú mu a majú rovnaký alebo podobný pohľad na potrebné zmeny ako ja. 

Rovnako nezvolím takého človeka, ktorý rieši zmenu infraštruktúry a inklúziu pre ľudí so znevýhodnením, ale nemá s tým skúsenosť. Medzi moje základné kritériá, podľa ktorých vyberám, patria teda ľudské práva, systémové riešenia či environmentalistika. Konkrétnych ľudí následne volím na základe krátkej rešerše, ideálne ak napísali nejaké články, boli v podcastoch a podobne, teda na základe ich vystupovania mimo kampane.

Denis, 25

Pôjdem voliť, pretože napriek tomu, že to nie je povinné, tak to beriem ako svoju občiansku povinnosť. Žijeme v demokratickom zriadení, kde na každom hlase záleží. A pokiaľ to chceme takto zachovať, tak jednoducho potrebujeme, aby hlasoval každý a využil túto demokratickú možnosť. 

Rozhodujem sa primárne na základe skúseností s vládou, ktorú som zažil, hodnotami, ktoré strana reprezentuje a tým, či rieši témy, na ktorých reálne záleží, teda nie tie populistické.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok