Zrovnajú ho so zemou a potom tam chcú bývať. Rusi hľadajú lacné byty v Mariupole

ta3/nf
8.8.2023 00:00

Ubehol už rok, čo bolo ukrajinské mesto Mariupol z veľkej časti zničené ruskými silami a dobyté. Teraz sa ho snažia transformovať a prezentovať ako výkladnú skriňu moskovskej vlády. Niektorí Rusi dokonca dúfajú, že si tam kúpia byty. Informuje BBC.

Zrovnajú ho so zemou a potom tam chcú bývať. Rusi hľadajú lacné byty v Mariupole
TASR/AP; Koláž: Nicolette Ftáčková

Nový byt za proruské názory

Oficiálne tí, ktorých domy boli zničené alebo zbúrané, môžu požiadať o získanie bytu v novovybudovaných sídliskách. Ruská štátna televízia aj prokremeľské kanály na sociálnych sieťach bežne zobrazujú zjavne šťastné rodiny, ktoré sa sťahujú do svojich nových domovov. Napriek tomu mnohí miestni obyvatelia, vrátane tých, s ktorými BBC hovorilo, povedali, že tento proces je bolestne pomalý a v praxi existuje veľa obmedzení, čo vedie k tomu, že v nových budovách je takmer ľudoprázdno.

Svetlana (nie je to jej skutočné meno) uviedla, že jej stará mama stále čaká na byt, ktorý jej nahradí pôvodné bývanie. Ten stratila pri zdemolovaní budovy, mesiace po tom, čo jej oznámili, že v marci dostane nový byt. "Ľudia sú zaradení do nejakého zoznamu čakateľov a nevedia, kde dostanú byt," povedala BBC Svetlana, ktorá po vojne odišla žiť do zahraničia. Alexander pre BBC povedal, že je presvedčený, že byty sa rozdávajú "veľmi striedmo a veľmi selektívne" ľuďom, ktorí "jasne zastávajú proruské názory".

Anna, ktorej domov bol zbúraný, povedala miestnej proruskej televíznej stanici Mariupol 24, že jej zamietli dať náhradný byt, pretože vlastní 8 m2 veľký prístrešok v dedine nachádzajúcej sa 40 km od mesta.

Jej budovu na ulici Nachimov, západne od centra mesta, nahrádza nový bytový dom s názvom Dom Na Nachimova. Postavený súkromnou ruskou stavebnou spoločnosťou, ktorej webová stránka vytvára dojem luxusu. Byty sa budú predávať na voľnom trhu držiteľom hypoték.

"Práve teraz nemáme prostriedky na kúpu domu s hypotékou," povedala Anna pre Mariupol 24 a dodala: "Ako by sme len mohli?" Developerov projektu kontaktovala redakcia BBC a tí uviedli, že väčšina bytov je už rezervovaná a cenu za byt s rozlohou 35 m2 sa pohybuje vo výške 3,55 milióna rubľov (približne 34 259 eur).

Zdá sa, že Rusov, s ktorými BBC hovorilo, neodradil rozsah škôd v meste. "Samozrejme, Ukrajina zničila mesto," povedal Vladimir a ignoroval skutočnosť, že to bolo Rusko, kto napadlo Ukrajinu a spôsobilo hromadné ničenie. "Rusko pozdvihne mesto a bude ešte lepšie, ako bolo predtým," dodal.

Oxana z Tatarstanu, matka niekoľkých detí, uviedla, že "vždy snívala o živote pri mori", vyjadrila však obavy z perspektívy návratu Ukrajincov. Ukrajina sa podľa jej námestníka ministra obrany snaží v rámci svojej protiofenzívy prejsť na juh smerom k mestu. Ak mesto získa späť, vlastnícke práva udelené počas okupácie budú pravdepodobne vyhlásené za neplatné, povedala profesorka práva z Yaleovej univerzity Oona Hathawayová. To však neodradilo ľudí ako je Oxana: "Ešte som sa toho sna nevzdala," povedala. "Mojím cieľom je mať vlastný dom s rozlohou najmenej 180 m2."

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok