Situácia v Slovinsku sa nezlepšuje: Hrozia zosuvy pôdy, stúpol počet obetí

ta3 ČTK
7.8.2023 10:17

Záchranári v pondelok objavili ďalšie dve obete povodní, ktoré v minulých dňoch postihli Slovinsko. Celkový počet mŕtvych tak stúpol na šesť, ale bilancia môže naďalej rásť, pretože záchranné tímy sa ešte nedostali do niektorých odrezaných oblastí. Hrozia navyše zosuvy pôdy. Informovali o tom slovinské médiá.

Ani nocz nedele na pondelok nebola úplne pokojná, napísal spravodajský server 24ur. Hasiči zasahovali v 57 prípadoch pri odstraňovaní následkov povodní, a to predovšetkým v Pomurskom regióne av Korutánsku.

Iba spúšť

Niektoré oblasti zostávajú zaplavené a mnoho ciest je stále uzavretých. Tam, kde voda odtiekla, po sebe zanecháva spúšť, bahno a sutiny. V postihnutých oblastiach zostáva kvôli podmáčanej pôde vysoké riziko zosuvov. Tie sa vo veľkom rozsahu spustili už v nedeľu, najmä v Korutánsku av údolí rieky Savinja.

Podľa Agentúry pre životné prostredie sa prietoky riek pomaly zmierňujú. Výstraha pred povodňami ale naďalej platí v Pomurskom a Podrávskom regióne a pozdĺž rieky Krky. Záchranné tímy sa snažia dostať do doteraz neprístupných miest a dedín, a bude pokračovať snaha o obnovenie cestného spojenia a ďalšej infraštruktúry.

Medzinárodná pomoc

Slovinsko v súvislosti so záplavami už požiadalo o medzinárodnú pomoc. Škody budú podľa odhadov enormné. Dobrou správou je, že sa situácia v krajine už pomaly zlepšuje a hladiny rozvodnených riek postupne klesajú. Podrobnosti pre ta3 povedal slovenský veľvyslanec v Ľubľane - Peter Zeleňák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok