Rusko vyvoláva napätia. Moskva mala vyslať stíhačku k dronu USA nad Čiernym morom

ta3 tasr
5.8.2023 18:16

Rusko v sobotu vyslalo stíhačku k americkému dronu letiacemu nad Čiernym morom, údajne preto, aby "zabránilo narušeniu ruskej štátnej hranice". Vyhlásilo to v sobotu ministerstvo obrany v Moskve, informuje agentúra AFP.

stíhačka stíhačky 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Hranice vraj neporušili

K americkému vojenskému dronu typu Reaper MQ-9 podľa ministerstva vzlietla ruská stíhačka Suchoj Su-30. "Keď sa ruská stíhačka priblížila, cudzí prieskumný dron vykonal obrat o 180 stupňov, smerom preč od hraníc (Ruska)," uviedol vo vyhlásení ruský rezort obrany.

Ruské lietadlo sa podľa neho potom bezpečne vrátilo na svoju základňu. K narušeniu hranice Ruskej federácie napokon nedošlo, uviedlo ministerstvo.

Agentúra AFP pripomína, že v posledných mesiacoch vzrástol na Čiernym a Baltským morom počet incidentov, pri ktorých sa dostávajú do kontaktu lietadlá Ruska a západných krajín, čo súvisí s pokračujúcou ruskou ofenzívou na Ukrajine. Ruské stroje pri takýchto incidentoch vzlietli napríklad k americkým strategickým bombardérom, ale aj k francúzskym, nemeckým, poľským či britským lietadlám.

V polovici marca havaroval nad Čiernym morom americký dron typu Reaper po tom, čo sa zrazil s ruskou stíhačkou, čo vyhrotilo napätie medzi Moskvou a Washingtonom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok