Iba dve hodiny na telefóne denne. Čína chystá nové obmedzenia pre deti

ta3/Reuters
4.8.2023 16:43

Čínsky regulátor kybernetického priestoru v stredu uviedol, že deti mladšie ako 18 rokov by mali používať svoje smartfóny maximálne dve hodiny denne, čím sa akcie technologických spoločností prepadli.

Iba dve hodiny na telefóne denne. Čína chystá nové obmedzenia pre deti
TASR/AP

Čínsky úrad pre kyberpriestor (CAC) uviedol, že chce, aby poskytovatelia inteligentných zariadení zaviedli takzvané programy, ktoré by používateľom mladším ako 18 rokov zabránili v prístupe na internet na mobilných zariadeniach od 22:00 do 6:00, píše agentúra Reuters.

Poskytovatelia by tiež museli stanoviť časové limity v rámci navrhovaných reforiem, uviedol CAC. Používatelia vo veku 16 až 18 rokov budú mať povolené dve hodiny denne, deti vo veku osem až 16 rokov jednu hodinu a deti mladšie ako osem rokov minút len osem minút.

CAC však uviedol, že poskytovatelia služieb by mali rodičom umožniť, aby sa odhlásili z časových limitov pre svoje deti.

Investori neboli nadšení

Akcie čínskych technologických firiem väčšinou klesli v popoludňajších obchodoch v Hongkongu po tom, čo CAC zverejnila svoj návrh usmernení, ktoré sú podľa nej prístupné verejnosti do 2. septembra.

Bilibili a Kuaishou klesli o 6,98 percent a 3,53 percent, zatiaľ čo Tencent Holdings , ktorý prevádzkuje aplikáciu sociálnej siete WeChat, klesol o 2,99 percent. 

Právnička z právnickej firmy Šanghaj Šen-lun Xia Hailong povedala, že pravidlá by boli pre internetové spoločnosti problémom. "Riziko nedodržania bude tiež veľmi vysoké. Preto sa domnievam, že mnohé internetové spoločnosti môžu uvažovať o priamom zákaze neplnoletých využívať ich služby," dodala.

Krátkozrakosť a závislosť

Úrady sa v posledných rokoch čoraz viac obávajú miery krátkozrakosti a závislosti od internetu medzi mladými ľuďmi. V roku 2021 vláda zaviedla obmedzenie pre hráčov videohier mladších ako 18 rokov. To zasadilo obrovskú ranu herným gigantom ako Tencent.

Platformy na zdieľanie videí ako Bilibili, Kuaishou a ByteDance ponúkajú od roku 2019 "módy pre tínedžerov", ktoré obmedzujú prístup používateľov k obsahu a trvanie používania. Aplikácia ByteDance (podobná aplikácii TikTok) bráni tínedžerom používať ju dlhšie ako 40 minút.

Navrhované pravidlá prichádzajú po signáloch z Pekingu, ktoré hovoria, že roky trvajúci regulačný zásah proti jeho technologickému priemyslu sa skončil. Úrady uviedli, že sa budú snažiť podporiť rozvoj technologických gigantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok