Operácia pod falošnou vlajkou? Rusi chcú zaútočiť v Bielorusku a zvaliť to na nás, tvrdí Kyjev

ta3 ČTK
4.8.2023 14:51

Ukrajinská tajná služba SBU v piatok obvinila Rusko z chystaného útoku na ropnú rafinériu v juhobieloruskom meste Mazyr s úmyslom zvaliť vinu na ukrajinské jednotky. Cieľom tejto operácie pod falošnou vlajkou by bolo zatiahnutie Minsku, jedného z najbližších spojencov Moskvy, do vojny na Ukrajine, tvrdí na telegrame SBU. Bielorusko ani Rusko sa k tomu nevyjadrili, píše agentúra Reuters.

Operácia pod falošnou vlajkou? Rusi chcú zaútočiť v Bielorusku a zvaliť to na nás, tvrdí Kyjev
TASR/AP (ilu)

"Provokáciu v rafinérii majú vykonať žoldnieri Wagnerovej skupiny predstierajúcej, že sú 'ukrajinskí diverzanti'. Ruská federácia chce z činu obviniť Ukrajinu," píše SBU s tým, že informácie o operácii získala z niekoľkých zdrojov a opiera sa najmä o svedectvo vojaka, ktorého u jednotky zajali pri protiofenzíve na záporožskom úseku.

Len otázka času

Bielorusko je blízkym spojencom Kremľa a ruské sily vlani vo februári využili bieloruské územie ako jedno z východiskových miest pre inváziu na Ukrajinu - konkrétne pre neúspešné ťaženie na Kyjev. Bieloruská armáda sa však do bojov nikdy nezapojila.

Krajiny východného krídla NATO susediace s Bieloruskom - Litva, Poľsko a Lotyšsko - v posledných dňoch posilňujú bezpečnosť pri hraniciach a varujú pred bojovníkmi Wagnerovej skupiny. Trojica krajín je v pohotovosti už od roku 2021, kedy k ich hraniciam začali prúdiť davy migrantov. Ich obavy ale vzrástli na konci júna, keď po krátkej ozbrojenej vzbure wagnerovci začali prichádzať do Bieloruska.

Litva v súvislosti s dianím v Bielorusku chce uzavrieť niektoré hraničné priechody, uviedol s odvolaním sa na litovského poslanca a šéfa výboru pre národnú bezpečnosť a obranu Laurynasa Kasčiúnasa server Delfi.lt. "Je to len otázka času," povedal poslanec. Ak sa podľa neho situácia ďalej vyhrotí, bude podľa neho parlament zvažovať aj úplné uzavretie hraníc s Bieloruskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok