FOTO: Ukrajinský vojak ostal pohoršený. Ruský dron, ktorý zostrelil, poháňal český motor

ta3/The Kyiv Independent, Alžbeta Múcsková
4.8.2023 13:09

Ukrajinský vojak zdieľal na sociálnej sieti fotografie zostreleného ruského dronu Lancet. To, čím sa však tento dron líšil od ostatných, prekvapilo aj samotného člena armády. Na motore stroja bolo po anglicky napísané "Vyrobené v Českej republike".

FOTO: Ukrajinský vojak ostal pohoršený. Ruský dron, ktorý zostrelil, poháňal český motor
Twitter/твій друг Стус

Po zostrelení dronu ho vojak začal rozoberať, píše The Kyiv Independent. Motor prístroja bol najprv oblepený lepiacou páskou, avšak po jej odlepení vojak odhalil značku českej firmy Model Motors a nápis "Vyrobené v Českej republike". Vojak nad príspevkom napísal, že bez tohto motora by dron  nelietal, a preto táto spoločnosť nesie vinu za zavraždených Ukrajincov. 

Vražedný dron Lancet

Firma Model Motors na svojej webovej stránke píše, že sa zameriava na "vývoj a výrobu vysoko kvalitných motorov AXI a príslušenstva pre lietajúce modely", ako aj na "niektoré priemyselné aplikácie"

Dron Lancet je typ UAV, ktorý ruská armáda pravidelne používa na prieskum aj na útoky. "Lancety nám spôsobujú veľa problémov, ničia našu palebnú silu a našich ľudí. Vidieť komponenty vyrobené krajinou NATO v ruských dronoch je prinajmenšom zvláštne a zlomyseľné," napísal vojak.

Komponenty zo Západu

Šéf ukrajinského prezidentského úradu Andrii Yermak 18. júla oznámil, že ruský dron zostrelený nad Mykolajivom bol vyrobený z dielov zo západných krajín. Yermak zverejnil na Telegrame obrázok motora dronu Shahed vyrobeného v Iráne so slovami "Vyrobené v Iráne" jasne viditeľným na karburátore.

Napriek sankciám sa komponenty európskej výroby dostávajú do ruských tovární cez tretie krajiny, ako je Kirgizsko. Podľa Washington Post záznamy ukazujú obrovský nárast obchodu s dielmi pre drony, lietadlá a bomby do Ruska zo strany kirgizských firiem.  

Viaceré kirgizské spoločnosti, ktoré boli podozrivé, že pomáhali Rusku obchádzať sankcie, boli sankcionované Spojenými štátmi 20. júla. Rada Európskej únie prijala 20. júla aj nové sankcie voči Iránu, ktoré zakazujú export komponentov bežne používaných pri konštrukcii útočných dronov do Iránu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok