Týždeň vo vede: Zrekonštruovali tvár ženy Homo sapiens a skúmali úmrtia na alkohol

ta3 TASR
6.8.2023 06:00

Vo svete vedy sa v uplynulom týždni objavilo viacero zaujímavých správ. Vedci zrekonštruovali tvár ženy druhu Homo sapiens, skúmali úmrtia mužov a žien na alkohol v USA a zaznamenali vyšší počet jedincov babôčky admirálskej v Británii.

Týždeň vo vede: Zrekonštruovali tvár ženy Homo sapiens a skúmali úmrtia na alkohol
TASR - Lukáš Grinaj; Profimedia

Autori novej štúdie zrekonštruovali tvár najstaršej známej ženy druhu Homo sapiens. Jej lebka sa volá "Zlatý kůň" podľa kopca nad jaskyňou v Česku, kde ju v 50. rokoch našli.

Poškodenú ľudskú lebku archeológovia objavili v systéme Koněpruských jaskýň v Českom krase. Tvorili ju dve samostatné časti a v čase nálezu sa preto usudzovalo, že každá patrila inému jedincovi. Až sekvenovanie genómu oboch častí o desaťročia neskôr určilo, že patrila jedinej žene, ktorá žila pred asi 45 000 rokmi.

Ženy dobiehajú mužov

Britská Organizácia na ochranu motýľov (BC) zaznamenala tento rok už približne 170 000 pozorovaní babôčky admirálskej, čo predstavuje oproti vlaňajšku 400-percentný nárast. Podľa vedcov je to zapríčinené klimatickou zmenou, v dôsledku ktorej sú v Británii teplejšie zimy.

Babôčka admirálska zvyčajne migruje do Británie zo severnej Afriky alebo kontinentálnej Európy, avšak v posledných rokoch začal tento druh motýľa čoraz viac prezimovávať práve na britských ostrovoch.

Muži v Spojených štátoch majú takmer trikrát vyššiu pravdepodobnosť v porovnaní so ženami, že zomrú v dôsledku nadmerného pitia alkoholu. Nová správa však ukazuje, že tento rozdiel sa postupne zmenšuje a ženy najmä v posledných rokoch mužov v popíjaní alkoholu dobiehajú.

Úmrtia súvisiace s alkoholom pribúdajú vo všetkých vekových skupinách. Rozdiel medzi mužmi a ženami sa najviac stiera medzi seniormi nad 65 rokov. To nemusí znamenať, že staršie ženy pijú viac, tvrdia vedci. Namiesto toho by to podľa vedcov mohlo poukazovať na hromadenie vplyvov chronického užívania alkoholu u žien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok