Trump sa postavil pred súd, je obvinený zo snahy zvrátiť voľby. Tvrdí, že je nevinný

ta3 tasr
3.8.2023 22:29

Bývalý americký prezident Donald Trump predstúpil vo štvrtok pred federálny súd vo Washingtone v prípade obvinení, že viedol sprisahanie s cieľom zvrátiť výsledky prezidentských volieb z roku 2020. Trump vyhlásil, že je nevinný. Sudkyňa tiež určí podmienky jeho ponechania na slobode počas ďalšieho priebehu procesu. Informuje stanica CNN a agentúra AFP.

Viacero obvinení

Pojednávanie sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení v budove federálneho súdu na dohľad od Kapitolu, sídla Kongresu USA, do ktorého 6. januára 2021 vtrhli stúpenci Trumpa, aby zabránili potvrdeniu víťazstva jeho súpera Joea Bidena vo voľbách.

Trumpa v utorok 2. augusta obvinili v rámci vyšetrovania jeho snáh o zvrátenie výsledkov volieb z novembra 2020. Žaloba predložená osobitným vyšetrovateľom Jackom Smithom obsahuje štyri body. Exprezident je obvinený zo sprisahania s cieľom dopustiť sa podvodu voči Spojeným štátom či z bránenia úradného výkonu, zasadnutia Kongresu.

Vedel, že klamal

"Cieľom sprisahania bolo zvrátiť legitímne výsledky prezidentských volieb z roku 2020 vedomým tvrdením o volebnom podvode," uvádza sa v obžalobe.

Smith spojil konanie Trumpa priamo s útokom na Kapitol, ktorý podľa neho "poháňali klamstvá" obvineného. Podľa žaloby Trump vedel, že jeho tvrdenia o volebnom víťazstve sú nepravdivé. Opakoval ich však, "aby sa zdali byť legitímnymi a aby vytvoril intenzívnu celonárodnú atmosféru nedôvery a hnevu a narušil tak dôveru verejnosti v priebeh volieb".

Prvý exprezident svojho druhu

Trump je prvým exprezidentom USA, ktorý sa musí pred súdom zodpovedať z obvinení z trestných činov – a to vo viacerých prípadoch. V novej žalobe ide po prvý raz o jeho konanie počas pôsobenia v Bielom dome, uviedla agentúra DPA.

Tretia a dosiaľ najvážnejšia obžaloba Trumpa prišla v čase, keď sa snaží o návrat do Bieleho domu ako favorizovaný kandidát na získanie nominácie Republikánskej strany vo voľbách v roku 2024.

V máji budúceho roka sa začne proces v prípade obvinení, že vo svojej rezidencii na Floride ukrýval tajné dokumenty. Exprezidenta obvinili aj v New Yorku v súvislosti s podplácaním pornoherečky. V oboch prípadoch trvá na svojej nevine.

Usvedčenie v žiadnom z prípadov by mu však nebránilo v kandidovaní na prezidenta alebo vo výkone tejto funkcie, približuje agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok