Ako za čias Sovietskeho zväzu. Uzavretý vzdušný priestor Ruska predlžuje lety o niekoľko hodín

ta3/dp
3.8.2023 13:55

Uzavretý vzdušný priestor Ruska pridáva na niektorých linkách až štyri hodiny letu. United, British Airways a Finnair sa tejto oblasti vyhýbajú.

Ako za čias Sovietskeho zväzu. Uzavretý vzdušný priestor Ruska predlžuje lety o niekoľko hodín
TASR/AP

Obchádzka JAL je približne rovnaká, pričom obaja dopravcovia lietajú na sever ponad Arktídu namiesto cez Rusko – podobne sa táto trasa používala aj počas studenej vojny, keď väčšina leteckých spoločností nemohla preletieť cez Sovietsky zväz.

A hoci údaje OAG nezahŕňali amerických dopravcov, United Airlines v skutočnosti museli pozastaviť svoje lety do Bombaja kvôli vojne a v súčasnosti sa lieta medzi San Franciscom a Naí Dillí o dve hodiny navyše. Letecké spoločnosti, na ktoré sa nevzťahujú sankcie, ako napríklad letecké spoločnosti so sídlom v Číne, však nie sú ovplyvnené uzavretím ruského vzdušného priestoru a naďalej lietajú nad krajinou. Podľa OAG je ich priemerný čas letu medzi Európou a Áziou podobný ako pred štyrmi rokmi.

Napríklad spoločnosť Juneyao Airlines so sídlom v Šanghaji lieta podľa údajov medzi Čínou a Fínskom pravidelne deväť hodín. Na ruskom nebi stále operujú aj ďalší dopravcovia ako Emirates a Air India. "Toto je jedna z mnohých oblastí, kde politika ovplyvňuje letectvo a niektoré letecké spoločnosti z toho profitujú a iné znášajú bolesť," povedal tento týždeň pre Insider analytik OAG John Grant.

Otravné a mimoriadne nákladné

Aj keď môže byť pre cestujúcich otravné tráviť všetok čas navyše lietaním, pre letecké spoločnosti je to tiež nákladná operácia. V marci 2022 poradca pre letectvo Robert Mann so sídlom v New Yorku pre ABC News povedal, že lietanie na obchádzkových trasách môže dopravcov stáť až 12-tisíc dolárov navyše za hodinu. Tieto značné výdavky pochádzajú z pridaného paliva a práce potrebnej na cestovanie na dlhšie vzdialenosti.

"To samozrejme znamená zvýšené spaľovanie paliva a dlhšie hodiny posádky, ale nielen dlhšie hodiny posádky, ale aj ťažšie posádky," povedal Grant pre Insider. "Namiesto trojčlennej posádky môžu hodiny navyše premeniť leteckú spoločnosť na ťažkú štvorčlennú posádku - a keď je globálny nedostatok pilotov, môže to byť naozaj nepohodlné."

Ak by neúspechy súvisiace s vojnou nestačili, Grant tiež povedal, že letecké spoločnosti vo všeobecnosti zaostávajú za opätovnou expanziou v Ázii po pandémii. "Európski dopravcovia sa naozaj nevracajú na trh do Ázie v takej miere, ako v roku 2019, ale to isté možno povedať aj o amerických dopravcoch," vysvetlil.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok