Ako za čias Sovietskeho zväzu. Uzavretý vzdušný priestor Ruska predlžuje lety o niekoľko hodín

ta3/dp
3.8.2023 13:55

Uzavretý vzdušný priestor Ruska pridáva na niektorých linkách až štyri hodiny letu. United, British Airways a Finnair sa tejto oblasti vyhýbajú.

Ako za čias Sovietskeho zväzu. Uzavretý vzdušný priestor Ruska predlžuje lety o niekoľko hodín
TASR/AP

Ruský vzdušný priestor je uzavretý pre mnohé globálne letecké spoločnosti, čo núti dopravcov využívať dlhšiu obchádzku krajiny. Trasy do a z Ázie sú až o štyri hodiny dlhšie. Sú tiež drahšie na prevádzku. Let Finnair do Japonska je o štyri hodiny dlhší, zatiaľ čo United cestuje do Indie o dve hodiny navyše.

Ruská invázia na Ukrajinu mala významný vplyv na globálne letecké spoločnosti. Rastúce ceny ropy majú za následok aj zdražovanie leteniek. Vzhľadom na to, že ruský vzdušný priestor je pre niektorých západných dopravcov uzavretý, núti lietadlá pridať hodiny letu navyše na trasách do a z Ázie, podľa údajov, ktoré s Insiderom zdieľa poskytovateľ cestovných údajov OAG. 

Niektorí dopravcovia sa oblasti z bezpečnostných dôvodov vyhýbajú aj napriek tomu, že nemajú zakázaný vstup do ruského vzdušného priestoru. Leteckí dopravcovia ako British Airways, Finnair, holandský dopravca KLM a Lufthansa lietajú približne o jednu až tri hodiny dlhšie ako zvyčajne, aby sa vyhli Rusku.

Napríklad linka British Airways z Naí Dillí do Londýna je dlhšia o hodinu a lety do Pekingu trvajú o 90 minút dlhšie. Lety do vzdialenejších miest ako Soul, Tokio, Hong Kong a Peking sú však mimoriadne dlhé. British Airways strávi tento rok letom medzi Londýnom a Tokiom o dve hodiny navyše v porovnaní s rokom 2019 – čo znamená, že predchádzajúca 12-hodinová cesta teraz trvá až 14 hodín.

Japonci nechcú riskovať

Japonské aerolínie tiež absolvujú rovnakú dlhú cestu, aj keď to nie je obchádzka kvôli obmedzeniam vzdušného priestoru, ale skôr kvôli bezpečnosti. To isté platí pre iných nezakázaných dopravcov, ako sú Korean Air a japonská All Nippon Airways.

Medzitým si cesta Finnairu z Helsínk do Tokia vyžaduje jednu z najdlhších obchádzok okolo Ruska, s priemerným celkovým časom letu 13 hodín – o štyri hodiny dlhšie ako jeho predchádzajúca deväťhodinová cesta.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok