Ukrajinky na bojovom poli: Vojna nemá pohlavie. Kde muž váha, či streliť, žena nikdy

ta3/Nicolette Ftáčková
5.8.2023 06:00

Čoraz viac ukrajinských žien sa hlási k bojovým jednotkám proti Rusku. Spravodajský portál BBC sa rozprával s tromi vojačkami z celkových 5 000 v prvej línii, ktoré musia čeliť nepriateľovi i sexistickým narážkam.

Ukrajinky na bojovom poli: Vojna nemá pohlavie. Kde muž váha, či streliť, žena nikdy
Profimedia; Koláž: Nicolette Ftáčková

"Nevieme si predstaviť rozsah problému, pretože nie každá vojačka o tom chce hovoriť," povedala Velykaová. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Malyarová pre BBC povedala, že ide len o "niekoľko prípadov", narozdiel od mobilizovaných "státisícov" ľudí.

Hra so smrťou

Ženy v ukrajinskej armáde nemajú uniformy prispôsobené ich postavám. Nosia mužské kombinézy, vrátane mužskej spodnej bielizne, veľkých topánok a nepriestrelných viest. Dokonca aj námestníčka ministra obrany Hanna Malyarová tvrdí, že jej uniforma bola určená pre muža, musela si ju však upraviť kvôli svojej výške. Dodala, že k slávnostnej uniforme žien patria topánky s podpätkami.

Ak chcú ženy v armáde nosiť dámske kombinézy, musia si v súčasnosti buď kúpiť svoju vlastnú súpravu online, alebo sa spoľahnúť na charitatívne organizácie či crowdfunding. To je dôvod, prečo Andriana spoluzaložila charitatívnu organizáciu s názvom Veteranka (ukrajinské hnutie veteránov), ktoré sa zasadzuje za rovnaké práva pre ženy v armáde a za reformu legislatívy ukrajinskej armády, aby bola v súlade s legislatívou NATO.

Malyarová však tvrdí, že vláda urobila pokrok. Uniforma pre ženy bola vyvinutá, testovaná a v blízkej budúcnosti sa dostane do sériovej výroby, nevedela však špecifikovať kedy. Emeraldová povedala, že napriek takýmto problémom, "vojna nemá pohlavie".

Dodala, že "vojne je jedno, či ste muž alebo žena. Keď raketa zasiahne dom, nezáleží na tom, či sú tam ženy, muži, deti - všetci zomierajú. A to isté platí aj v prvej línii - ak dokážete byť efektívna a ste žena, prečo by ste nebránili svoju krajinu a ľud"?

Vo východnom regióne Donbas je zapojená do protiofenzívy ostreľovačka Iryna. BBC sa s ňou nakrátko spojilo počas chvíle pokoja na bojisku.

Mohla by byť považovaná za príklad reforiem, na ktorých toľko vojačiek tvrdo pracovalo, vystupuje ako ženská veliteľka čisto mužskej jednotky. "Obraz ostreľovača je romantizovaný ... a krásny vďaka filmom. V skutočnosti je to ťažká práca." Opisuje, ako ostreľovači ležia nehybne na zemi aj šesť hodín, kým vystrelia, a potom nasleduje rýchla zmena pozície. "Je to ako hrať sa so smrťou," dodala.

Tisíce žien, ktoré slúžia v armáde, zanechali za sebou kariéru, ako aj svoje rodiny. Andriana opustila svoju prácu poradkyne OSN pre rodovú rovnosť pod ukrajinským ministerstvom pre záležitosti veteránov, aby sa pripojila k ukrajinskej armáde, keď Rusi minulý rok vtrhli do ich krajiny."Vzali mi najlepšie roky života," povedala. Pri spomienke na časy pred vojnou dodala: "Mohla som cestovať a byť šťastná, budovať si kariéru a mať sen."

Andriana má syna, ktorý navštevuje základnú školu a nevidela ho už viac ako sedem mesiacov. So slzami v očiach ukázala BBC jeho fotky v telefóne, na tvári sa jej objavil úsmev, ktorý nahradil slzy. Dodala, že ju poháňa túžba zabezpečiť mu pokojnú budúcnosť v rodnej krajine, aby nemusel riskovať svoj život ako jeho rodičia.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok