Poľsko sa postavilo ruskému vplyvu. Prezident Duda podpísal pozmenenú verziu zákona

ta3 tasr
2.8.2023 19:18

Poľský prezident Andrzej Duda v stredu oficiálne podpísal pozmenenú verziu zákona, ktorý zriadi výbor na vyšetrenie ruského vplyvu. Informovali agentúry PAP a DPA.

Poľsko sa postavilo ruskému vplyvu. Prezident Duda podpísal pozmenenú verziu zákona
TASR/AP

Pôvodnú verziu kritizovali USA aj EÚ

V pôvodnej verzii zákona, ktorú okrem opozície kritizovala aj EÚ a USA, mal mať výbor právomoc vylúčiť z verejných funkcií politikov, ktorí konali pod ruským vplyvom medzi rokmi 2007 a 2022.

Podľa pozmeňujúcich návrhov poľského prezidenta môže výbor konštatovať, že osoba konala pod ruským vplyvom, a teda nie je zárukou riadneho výkonu povinností vyplývajúcich z verejnej funkcie.

Tusk sa zákona obáva

Výbor tiež nebude môcť vyšetrovať poslancov či zamedziť komukoľvek verejnú funkciu vykonávať. Upravená verzia zákona umožňuje aj odvolanie prostredníctvom súdu vo Varšave.

Zákon, ktorý nadobudol účinnosť už koncom mája, vyvolal kontroverzie pre obavy, že by mohol byť zneužitý proti opozícii, napríklad bývalému premiérovi Donaldovi Tuskovi, a znemožniť jej kandidátom účasť v jesenných parlamentných voľbách. Tusk čelí kritike, že ako premiér urobil Poľsko príliš závislým od ruských surovín.

Dolná snemovňa poľského parlamentu (Sejm) schválila prezidentove pozmeňujúce návrhy v pomere 238 ku 214, čím prekonal opozičné hlasovanie v Senáte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok