Poľský premiér dal Kyjevu diplomatickú facku: Takéto chyby by sa nemali stávať

ta3/dp, Politico
2.8.2023 15:33

Poľský premiér dal diplomatickú "facku" Kyjevu za predvolanie varšavského veľvyslanca. Píše Politico. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok neskoro večer vyzval na zdržanlivosť v snahe ukončiť stupňujúci sa diplomatický spor s Poľskom.

Poľský premiér dal Kyjevu diplomatickú facku: Takéto chyby by sa nemali stávať
Twitter/Mateusz Morawiecki

Kyjev ešte skôr v utorok predvolal varšavského vyslanca po tom, čo vysoký poľský predstaviteľ povedal, aby Ukrajina bola vďačnejšia za podporu, ktorú od Poľska dostáva od začiatku ruskej totálnej invázie v minulom roku.

Zelenskyj krotil vyjadrenia

"Veľmi si vážime historickú podporu Poľska, ktoré sa spolu s nami stalo skutočným štítom Európy od mora k moru. A v tomto štíte nemôže byť jediná trhlina,“ povedal Zelenskyj. "Nedovolíme, aby žiadne politické momenty pokazili vzťahy medzi ukrajinským a poľským národom a emócie by mali rozhodne ochladnúť," dodal prezident.

Poľsko je jedným z najhlasnejších podporovateľov Kyjeva od nárastu agresie Moskvy v roku 2022. V posledných mesiacoch však jeho vzťahy s Kyjevom poškodilo rozhodnutie Varšavy predĺžiť zákaz niektorých ukrajinských poľnohospodárskych exportov, ktoré poľská vláda považuje za hrozbu pre domácich farmárov, píše Politico. 

Najprv obilie, teraz ovocie

Spor, ktorý sa pôvodne zameral na obilie, sa teraz presúva na mäkké ovocie, ako sú maliny a ríbezle, pričom poľskí farmári – ktorí budú kľúčovými voličmi v nadchádzajúcich poľských všeobecných voľbách v októbri – sa sťažujú, že ceny produktov z Ukrajiny sú oveľa nižšie ako tie ich. Spor sa v utorok eskaloval po tom, čo si Ukrajina predvolala poľského veľvyslanca v Kyjeve kvôli "neprijateľným" vyjadreniam vysokého poľského predstaviteľa.

V rozhovore pre poľské médiá Marcin Przydacz, vedúci poľského úradu pre medzinárodnú politiku, povedal, že Kyjev by si mal "začať vážiť to, čo Poľsko spravilo pre Ukrajinu v posledných mesiacoch a rokoch“, to samozrejme vyvolalo vlnu kritiky od ukrajinských predstaviteľov, ktorí si predvolali na koberec varšavského veľvyslanca a nahnevali Poliakov. Premiér Mateusz Morawiecki potom dal Kyjevu diplomatickú "facku".

"Predvolanie poľského veľvyslanca – predstaviteľa krajiny, ktorá ako jediná zostala v Kyjeve v deň ruskej invázie na Ukrajinu – na ukrajinské ministerstvo zahraničia sa nikdy nemalo stať,“ povedal Morawiecki. "Vzhľadom na obrovskú podporu, ktorú Poľsko poskytlo Ukrajine, by sa takéto chyby nemali stávať," dodal premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok