Ruské zverstvá na Ukrajine majú znaky genocídy. Vo väzniciach bežne praktizujú mučenie

ta3 ČTK
2.8.2023 12:39

Mnoho väzňov v provizórnych Rusov spravovaných väzniciach v okupovanej časti Ukrajiny bolo vystavených mučeniu a sexuálnemu násiliu.

ruky mučenie násilie 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Vo štvrtok zverejnenom zhrnutí doterajších poznatkov z vyšetrovania to podľa agentúry Reuters uviedol medzinárodný tím odborníkov Mobile Justice Team, zriadený spoločnosťou špecializujúcou sa na humanitárne právo Global Rights Compliance.

Tím spolupracoval s ukrajinskými prokurátormi vyšetrujúcimi vojnové zločiny v Chersonskej oblasti od jej čiastočného oslobodenia v novembri minulého roka po viac ako ôsmich mesiacoch ruskej okupácie. Ukrajinské úrady preverujú viac ako 97-tisíc oznámení o vojnových zločinoch a pred ukrajinskými súdmi vzniesli obvinenia proti 220 podozrivým. 

Prominentní páchatelia by mohli byť súdení Medzinárodným trestným súdom (ICC) v Haagu, ktorý už vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina. Kremeľ popiera obvinenia z vojnových zločinov spáchaných účastníkmi takzvanej špeciálnej vojenskej operácie, ako Rusko oficiálne nazýva svoju inváziu na Ukrajinu.

Sexuálne násilie ako bežný postup

Najnovšia správa tímu Mobile Justice Team, financovaná Britániou, Európskou úniou a Spojenými štátmi, analyzovala 320 prípadov a svedeckých výpovedí na 35 miestach v Chersonskej oblasti. "Okolo 43 percent (obetí) výslovne spomenulo praktiky mučenia v zadržiavacích centrách a uviedlo sexuálne násilie ako bežný postup, ktorý používali ruskí dozorcovia," uvádza správa.

V júni ukrajinská prokuratúra vzniesla prvé obvinenie v súvislosti s údajnou deportáciou desiatok sirôt z Chersonu a obvinila ruského politika a dvoch podozrivých ukrajinských kolaborantov z vojnových zločinov. 

Reuters v januári informoval o rozsahu mučenia v Chersone. Ukrajinské úrady vtedy uvádzali, že nezákonne bolo zadržiavaných asi 200 osôb. Tí, ktorí prežili, reportérom Reuters rozprávali o mučení, vrátane elektrických šokov a dusenia.

Skutočný rozsah je neznámy

"Skutočný rozsah ruských vojnových zločinov zostáva neznámy," uviedla k najnovším zisteniam o mučení Anna Mykytenková, hlavná právna poradkyňa organizácie Global Rights Compliance. "S istotou však môžeme povedať, že psychologické následky týchto krutých zločinov na ukrajinskom ľude zostanú v jeho mysli zakorenené dlhé roky," dodala.

Najmenej 36 obetí, ktoré vypočula prokuratúra, spomínalo používanie elektrického prúdu pri výsluchoch, často aj elektrošoky na genitáliách, a tiež hrozby zmrzačenia genitálií. Jedna obeť bola nútená prihliadať na znásilnenie spoluväzňa, uvádza sa v správe. Podľa nej boli najčastejšie mučení vojaci, ale aj policajti, dobrovoľníci, aktivisti, úradníci, zdravotnícki pracovníci i učitelia. 

Najčastejšie používanými technikami mučenia bolo dusenie, waterboarding, surové bitie či vyhrážky znásilnením, uvádza správa. Celkovo dôkazy z oslobodených väzobných stredísk "naznačujú, že Putinov plán na vyhladenie ukrajinskej identity zahŕňa množstvo zločinov pripomínajúcich genocídu", uviedol britský advokát Wayne Jordash, ktorý tím viedol

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok