Najvyšší súd v Rusku potvrdil uväzenenie pre novinára Safronova. Dostal vyše 20 rokov

ta3/čtk
2.8.2023 12:10

Ruský najvyšší súd dnes podľa agentúry TASS ponechal v platnosti rozsudok, ktorým vlani v septembri prvoinštančný súd odsúdil novinára Ivana Safronova na 22 rokov odňatia slobody za vlastizradu. Prokuratúra ho obvinila zo spolupráce s českou rozviedkou. Žurnalista vinu popiera.

Trest si začal odpykávať v trestaneckej kolónii na Sibíri po tom, čo verdikt vlani v decembri potvrdil aj odvolací súd, čím sa rozhodnutie stalo právoplatným.

"Rozsudok súdu prvého stupňa zostáva bez zmeny, sťažnosti obhajoby sa nevyhovuje," ohlásil najvyšší súd podľa spravodajcu TASS po dnešnom pojednávaní. To sa kvôli utajeniu prípadu konalo za zatvorenými dverami a novinári mohli sledovať iba oznámenie záverečného rozhodnutia súdu.

Niekdajšieho reportéra denníkov Vedomosti a Kommersant zatkla v júli 2020 ruská tajná služba FSB a obvinila ho z vlastizrady. Safronov bol vtedy poradcom šéfa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos. Podľa vyšetrovateľov v roku 2012 novinárov zverbovala česká rozviedka. 

Odmieta vinu

Safronov podľa FSB okrem iného odovzdával tajné informácie o dodávkach ruských zbraní postsovietskym štátom, na Blízky východ, do Afriky a na Balkán a tieto údaje by vraj krajinám Severoatlantickej aliancie mohli poslúžiť na ohrozenie ruskej bezpečnosti.

Safronov od začiatku akúkoľvek vinu odmieta a nepristúpil ani na dohodu s vyšetrovateľmi, aby dosiahol miernejší trest. Zdôrazňuje, že sa venoval len žurnalistike a nemal prístup k štátnym tajomstvám. Obvinenie pripisuje snahe ruskej tajnej služby o výrobu špiónov, keď tie skutočné je ťažké dopadnúť.

Safronov obhajca Dmitrij Katčev po prvoinštančnom rozsudku vyhlásil, že jeho klient dostal trest za to, že robil svoju prácu. Niektoré nezávislé ruské médiá už skôr uviedli, že Safronov bol potrestaný za svoje reportáže o ruských vojenských zákazkách, ktoré popudili ministerstvo obrany. Obhajoba žiadala oslobodenie viny. 

Nezmysly

Český minister zahraničia Jan Lipavský vlani v septembri povedal, že tvrdenie o Safronovovej spolupráci s českou rozviedkou je asi rovnako dôveryhodné ako tvrdenie, že Rusko oslobodzuje Ukrajinu. "Sú to nezmysly," vyhlásil šéf českej diplomacie.

Vysoký trest pre Safronova - vyšší ako ruské súdy obvykle udeľujú za vraždy - je považovaný za úder proti ruským médiám v súvislosti so zosilneným tlakom Kremľa proti slobode slova od februárového začatia invázie na Ukrajinu, napísala vlani v septembri agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok