Rusko sa usiluje o posilnenie svojich síl voči NATO. Vytvára nové jednotky

ta3 ČTK
2.8.2023 10:24

Rusko po prvýkrát vo veľkom meradle buduje nové bojové formácie pre vojnu proti Ukrajine. V posledných dvoch mesiacoch bolo pravdepodobne vytvorených niekoľko útvarov, vrátane 25. vševojskovej armády. Uviedlo to britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na informácie tajných služieb.

Rusko sa usiluje o posilnenie svojich síl voči NATO. Vytvára nové jednotky
TASR/AP

Od začiatku svojej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 Rusko predovšetkým dopĺňalo existujúce jednotky mobilizovanými záložníkmi a nevytváralo úplne nové jednotky. "Jednou z výnimiek bol 3. armádny zbor vytvorený v lete 2022, ktorý si vo všeobecnosti viedol zle," uviedol Londýn.

"Rusi pravdepodobne nasadia nové útvary na Ukrajine ako záložnú silu," myslí si britské ministerstvo s tým, že v dlhodobom horizonte Rusko usiluje o posilnenie svojich síl voči NATO. Londýn si myslí, že pre Rusko bude bez dodatočnej mobilizácie ťažké vytvoriť hoci jedinú vševojskovú armádu, ktorá by ako útvar mohla fungovať samostatne.

Od začiatku ruskej invázie britské ministerstvo obrany pravidelne zverejňuje informácie o priebehu vojny s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb. Britská vláda sa tak snaží čeliť ruskej propagande. Moskva obviňuje Londýn z cielenej dezinformačnej kampane, pripomína agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok