Putin sa vôbec nesnaží dostať z jeho katastrofálnej vojny. Pripravuje sa na ešte väčšiu

ta3/dp, Financial Times
1.8.2023 11:50

Nový mobilizačný zákon je súčasťou širšieho úsilia o maximalizáciu palebnej sily Ruska a otupenie podpory Západu pre Kyjev.

Putin sa vôbec nesnaží dostať z jeho katastrofálnej vojny. Pripravuje sa na ešte väčšiu
TASR/AP

"Tieto dodatky sú napísané pre veľkú vojnu a všeobecnú mobilizáciu. A zápach tejto veľkej vojny je už cítiť," povedal tento týždeň šéf obranného výboru Dumy Andrej Kartapolov, keď sa ruský parlament ponáhľal prijať nový zákon. 

Pripravuje sa na väčšiu vojnu

Legislatíva, ktorá Kremľu umožňuje poslať do boja státisíce ďalších mužov, odhaľuje smutnú pravdu: Vladimir Putin sa ani zďaleka nesnaží dostať z jeho katastrofálnej vojny na Ukrajine, ale pripravuje sa na ešte väčšiu vojnu. Napísal pre Financial Times riaditeľ Carnegie Russia Eurasia Center v Berlíne.

Je pochopiteľné, že mnohí na Ukrajine a na Západe chcú veriť, že ruský prezident je zahnaný do kúta. Ukrajinská armáda postupne znovu dobýva územia okupované Rusmi a ukázala, že je schopná zasiahnuť hlboko do nepriateľského územia – dokonca aj do samotného Kremľa. Sankčný tlak na Rusko narastá.

Západ zatiaľ zostáva jednotný v podpore Kyjeva a prúdy moderných zbraní a peňazí podporujú ukrajinské vojnové úsilie. Napokon, vzbura zinscenovaná šéfom žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom a viditeľné konflikty medzi vysokými ruskými vojenskými veliteľmi zvyšujú nádej, že sa kremeľská vojnová mašinéria zrúti.

Kremeľ verí, že si môže dovoliť dlhú vojnu

Veci pravdepodobne vyzerajú úplne inak ako v oku Kremľa, ktorý verí, že si môže dovoliť dlhú vojnu. Predpokladá sa, že ruská ekonomika tento rok zaznamená mierny rast, najmä vďaka nepretržite pracujúcim vojenským továrňam. Kritické komponenty, ako sú mikročipy potrebné pre obranný priemysel, prichádzajú z Číny a iných zdrojov.

Napriek sankciám je vojnová truhlica Kremľa stále preplnená hotovosťou, a to vďaka neočakávaným ziskom z energie v minulom roku a tiež prispôsobivosti ruských exportérov komodít, ktorí si našli nových zákazníkov a vyplácajú platby väčšinou v čínskych jüanoch. 

Ak by sa rozpočtové tlaky vyostrili, ruská centrálna banka by mohla ďalej devalvovať rubeľ, čím by sa uľahčilo vyplácanie vojakov, pracovníkov obranného priemyslu a vnútorných bezpečnostných síl, ktoré držia ruskú elitu a verejnosť v útlaku a do značnej miery v súlade s Putinovým katastrofálnym kurzom.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok