Bieloruské vrtuľníky narušili poľskú hranicu, tvrdí Varšava. Minsk obvinenia poprel

ta3 ČTK
1.8.2023 22:01

Dva bieloruské vrtuľníky v utorok narušili poľský vzdušný priestor, uviedla poľská diplomacia podľa agentúry PAP. Minsk tieto obvinenia poprel. Poľské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že incident prispieva k napätiu na hranici, a predvolalo v tejto súvislosti bieloruského chargé d'affaires.

Bieloruské vrtuľníky narušili poľskú hranicu, tvrdí Varšava. Minsk obvinenia poprel
TASR/AP (Ilu.)

Eskalovanie?

"Poľská strana zdôraznila, že incident vníma ako ďalšie eskalovanie napätia na poľsko-bieloruskej hranici," citovala agentúra PAP z vyhlásenia poľského ministerstva. Varšava podľa vyhlásenia žiada bieloruskú stranu, aby incident bezodkladne vysvetlila.

Varšava o dnešných udalostiach uvedomila Severoatlantickú alianciu, vyplýva podľa Reuters z vyhlásenia poľského ministerstva. Poľsko sa okrem toho chystá posilniť počty vojakov na poľsko-bieloruskej hranici.

Bielorusko tvrdí, že ide o lož

Bieloruská diplomacia reagovala vyjadrením na komunikačnej platforme Telegram. "Obvinenie o narušení poľskej hranice vrtuľníkmi Mi-24 a Mi-8 bieloruského letectva a vojsk protivzdušnej a protiraketovej obrany je vykonštruované poľským armádnym a politickým vedením za účelom ďalšieho ospravedlnenia zvyšovania síl a prostriedkov pri bieloruskej hranici," oznámilo ministerstvo.

Napätie medzi Poľskom a Bieloruskom v posledných týždňoch zvýšil presun ruských žoldnierov zo súkromnej Wagnerovej skupiny, do Bieloruska. Poľský minister vnútra Mariusz Kamiński minulý týždeň uviedol, že ak by na hraniciach došlo k incidentom so žoldniermi, mohli by Poľsko, Litva a Lotyšsko spoločne rozhodnúť o uzavretí hranice s Bieloruskom. Bieloruský líder Alexander Lukašenko minulý týždeň pri stretnutí s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom podľa agentúry RIA Novosti vyhlásil, že wagnerovci "chcú na výlet do Varšavy a Rzeszówa". Dnes však svoje slová podľa agentúry Belta označil za vtip.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok