V Rusku podnikli podpaľači útoky na 12 vojenských komisariátov za jediný deň

ta3 / ČTK
1.8.2023 20:51

V Rusku za uplynulý deň podnikli podpaľači útoky na 12 vojenských komisariátov naprieč krajinou, uviedla stanica Rádio Slobodná Európa. Podľa nej sú z väčšiny pondelkových útokov podozrivé ženy. Zapaľovanie armádnych úradov, ktoré sa okrem iného zaoberajú povolávaním mužov do bojov na Ukrajine, je od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu a najmä od vyhlásenia čiastočnej mobilizácie v Rusku v minulom roku pomerne častým javom.

Ukrajinci pri Chersone zrejme prekročili Dneper, Rusi hovoria o postupe v Bachmute
TASR/AP

Podpaľači a podpaľačky v pondelok útočili pomocou Molotovových koktailov na budovy odvodových komisií v Petrohrade, Kazani či Omsku na Sibíri. Niektorí z podozrivých sú starší ľudia. Tí vypovedali, že budovy podpaľovali po tom, čo ich k tomu po telefóne vyzvali ľudia, ktorí sa predstavili ako pracovníci "Ruskej centrálnej banky". Aj v minulosti mnoho podpaľačov, ktorí zaútočili na vojenské komisariáty, vypovedalo, že ich k ich činom prinútili ľudia vydávajúci sa za pracovníkov bánk, bezpečnostných predstaviteľov alebo zástupcov silových štruktúr.

Dnes okrem toho dvaja útočníci, muž a žena, zaútočili Molotovovými koktailmi aj na bývalý vojenský komisariát v Ulan Ude na Sibíri, uviedol telegramový informačný kanál Baza. Vychádza pritom z videozáznamu, ktorý sa šíril v miestnych skupinách na telegrame. Záznam zachytáva muža, ako hádže fľašu so zápalnou zmesou do okna budovy. Fľašu predtým vytiahol z tašky, ktorú drží žena.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok