Druhá vzbura v Rusku? Nie je až tak ďaleko, myslí si bezpečnostný predstaviteľ Ukrajiny

ta3 tasr
1.8.2023 16:26

Druhá ozbrojená vzbura v Rusku "nie je až tak ďaleko", varoval popredný bezpečnostný predstaviteľ Ukrajiny Olexij Danilov. V utorok o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

Druhá vzbura v Rusku? Nie je až tak ďaleko, myslí si bezpečnostný predstaviteľ Ukrajiny
TASR/AP

Vagnerovci boli iba začiatok

Rusko čelilo vzbure v júni, keď žoldnieri zo súkromnej Vagnerovej skupiny "pochodovali na Moskvu" a žiadali odvolanie lídrov armády pre neschopnosť úspešne viesť vojnu na Ukrajine.

Povstanie vagnerovcov trvalo krátko a skončilo sa dohodou, ktorú vyrokoval bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Na jej základe odišiel do exilu šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin.

Ilúzia o neporaziteľnosti ruského prezidenta Vladimira Putina však bola zničená a stále sa musí vyrovnávať so zahanbením a politickými následkami vzbury.

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Danilov povedal, že hrozba druhej vzbury teraz odsunie nabok úmysel Ruska spustiť druhý útok na Kyjev.

Zaslepená Moskva?

"Súčasná situácia je pre Kremeľ taká, že jeho nerealistickú túžbu po druhej ofenzíve na Kyjev bude zatieňovať naliehavá potreba pripraviť sa na zvládnutie druhého pochodu na Moskvu," dodal Danilov.

"Táto udalosť nie je časovo až tak ďaleko. Pasta je už vytlačená z tuby - pribúdanie protestov nespokojných ľudí rôzneho typu v Rusku - a nedá sa natlačiť späť," doplnil Danilov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok